Charlois

Charlois telt 67.200 inwoners en heeft een oppervlakte van 11,36 km². Het gebied wordt begrensd door de A15 in het zuiden, de Eemhaven in het westen, de Nieuwe Maas en de Maashaven in het noorden. In het oosten vormen de Dordtselaan, de Strevelsweg en de Vaanweg de grens met de gebieden Feijenoord en IJsselmonde. De naam ‘Charlois’ verwijst naar de polder Charlois met daaromheen de jongere polders die men in de loop van de vijftiende en zestiende eeuw in het gebied opgemalen had. Charlois was tot de annexatie door Rotterdam in 1895 een zelfstandige gemeente.

Wijken

Carnisse

Carnisse is een van de vooroorlogse Charloise wijken. De wijk is gelegen aan de noordrand en wordt begrensd door de Dorpsweg, Pleinweg en Goereesestraat. Aan de zuidrand van de wijk vormt het Zuiderpark een fraaie groene ‘achtertuin’.

Heijplaat

Vrijwel geheel omringd door water, ligt Heijplaat als een schiereiland te midden van haven en industrie. Met de Nieuwe Maas in het noorden en Eemhaven en Waalhaven aan weerszijden, is de enige toegang over land de Waalhavenweg.

Oud Charlois

Het vroegere dorp Charlois vormt de sfeervolle historische kern van de wijk Oud-Charlois. De wijk wordt begrensd door de Nieuwe Maas in het noorden, de Dorpsweg in het oosten, de Kromme Zandweg in het zuiden en de Waalhaven in het westen.

Pendrecht

Pendrecht is een naoorlogse wijk aan de zuidrand van Rotterdam. De wijk wordt begrensd door de Groene Kruisweg in het westen, de Oldegaarde in het noorden, de Zuiderparkweg in het oosten en het Havenspoorpad in het zuiden.

Tarwewijk

De Tarwewijk is een oude stadswijk met een jonge bevolking; een kwart van de bevolking is jonger dan 25 jaar. De wijk is centraal gelegen ten zuiden van de Maashaven, dichtbij het stadscentrum, het Zuiderpark en winkelcentrum Zuidplein.

Wielewaal

De Wielewaal is een unieke plek in Rotterdam. Deze kleine woonwijk met laagbouwwoningen aan de westrand van het Zuiderpark kan omschreven worden als groene oase in stedelijk gebied.

Zuiderpark en Zuidrand

Het Zuiderpark vormt een groene buffer in Rotterdam Zuid. Bijna alle wijken van Charlois grenzen aan het stadspark. Charlois Zuidrand ligt aan de zuidrand van Rotterdam, ten zuiden van de wijken Pendrecht en Zuidwijk. Het is een ‘jonge’ wijk; tot 2010 viel de wijk officieel onder de wijk Zuiderpark. Omdat het zo’n kleine wijk is, wordt het in het wijkprofiel samengenomen met de wijk Zuiderpark.

Zuidplein

De wijk Zuidplein is het hart van Rotterdam-Zuid. In en rond de wijk zijn tal van voorzieningen, die ook bezoekers van buiten Charlois en Rotterdam trekken, zoals Zwembad Charlois, Theater Zuidplein, Ahoy en Winkelcentrum Zuidplein.

Zuidwijk

Zuidwijk, met zijn ruime opzet en vele groen, wordt één van de Zuidelijke Tuinsteden genoemd. De wijk wordt omsloten door de Vaanweg, het Havenspoorpad, de Zuiderparkweg en de Oldegaarde. Ten noorden van de wijk ligt het Zuiderpark.

Wijkprofiel

Wijkprofiel