Jaarstukken 2024
Klimaat
Paginanummer in website: 200Klimaat
De gemeente werkt aan zowel de energietransitie als aan de transitie naar een circulaire economie en tegelijkertijd creëren we een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Deze vier ambities zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar in de uitvoering. Zo werken we aan goede groei van de stad en creëren we een robuust pad naar een gezond, groen en schoon Rotterdam met een duurzame toekomst. In deze paragraaf verantwoorden we onze integrale inspanningen en transitiebudgetten voor duurzaamheid. In de begrotingsprogramma’s verantwoorden we de inspanningen en targets.
Wat willen we bereiken?
Samenwerking met en stimuleren van de verduurzaming van de stad
Om onze klimaatdoelen te halen, hebben we de inzet van de hele stad nodig. De afgelopen periode zijn veel initiatieven ontwikkeld, netwerken ontstaan en afspraken gemaakt. Nu is het van belang meer naar uitvoering en opschaling te gaan. Hier willen we samen met de partners en de Rotterdamse samenleving de schouders onder zetten.
- De focus komt te liggen op de uitvoering en opschaling
- We trekken samen op in lobby richting het Rijk en de EU
- We blijven stevig sturen op CO2 impact, waarbij DCMR jaarlijks monitort op effect (terugkijkend) en op doorrekenen van de targets: liggen er voldoende plannen en ambities om de lange termijn doelen te halen. Integratie met doelstellingen rondom ketenimpacts (scope 3) en daarmee de grondstoftransitie is noodzakelijk om klimaatdoelstellingen te halen.
We betrekken bewoners in het verduurzamen van de stad
Rotterdammers weten wat zij zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van hun leefomgeving en dus de stad. We ondersteunen effectieve bewonersinitiatieven waar nodig en mogelijk en laten hun stem meewegen in onze besluitvorming bijvoorbeeld via het Burgerberaad.
Stimuleren verduurzaming stad en haven door het Duurzaamheidstransitiebudget en het Energietransitiefonds
We willen de juiste innovaties in de regio versnellen en zo het verdienvermogen voor de stad en de werkgelegenheid voor Rotterdammers bevorderen. En het mogelijk maken dat VvE's, kleine bedrijven, maatschappelijke organisaties en woningeigenaren voldoende en juiste financieringsmogelijkheden hebben voor het verbeteren en verduurzamen van hun panden.
Het goede voorbeeld geven door een duurzame bedrijfsvoering
Rotterdam is een betrouwbare, geloofwaardige en inspirerende gemeente. Daarom geven we zelf het goede voorbeeld en zijn we transparant over wat we zelf doen op het gebied van duurzaamheid. Want goed voorbeeld doet goed volgen. We stellen prioriteiten en richten onze aandacht op onderdelen waar we het grootste verschil kunnen maken op het gebied van energiebesparing, CO2-reductie en grondstoffenreductie in onze bedrijfsvoering én in de keten. Daarnaast benutten we kansen voor synergie tussen verschillende initiatieven.
We maken jaarlijks ons energieverbruik en CO2-uitstoot openbaar, rapporteren over de maatregelen, communiceren intern en extern over ons interne verduurzamingsbeleid en nemen actief deel aan keteninitiatieven.
Wat gaan we daarvoor doen?
Samenwerking met en stimuleren van de verduurzaming van de stad
Voor elke sector uit het landelijke Klimaatakkoord zijn doelen geformuleerd. Per sector werken we samen met onze partners een aanpak uit om de CO2 reductiedoelstellingen te halen. Ook maken we afspraken over de uitvoering. De gemeente coördineert de voortgang van de uitvoering en monitort het effect op de doelstellingen.
- We betrekken de verschillende sectoren, zoals de Haven en Indiustrie, Circulair, de gezondheidszorg bij de opgave.
- De gemeente maakt een concreet actieprogramma voor circulair en werken hierin nauw samen met de partners in de stad. De tafel richt zich vooral op voedselconsumptie, textiel, elektronica en verpakkingen.
We betrekken bewoners in het verduurzamen van de stad
We organiseren een Rotterdams Burgerberaad voor het klimaat: een gelote groep Rotterdammers wordt gevraagd welke klimaatmaatregelen zij voorstellen om de klimaatdoelen voor 2030 te realiseren. In 2024 is het eerste Burgerberaad georganiseerd en zijn de eerste plannen voorgelegd aan de Raad.
Stimuleren verduurzaming stad en haven door het Duurzaamheidstransitiebudget en het Energietransitiefonds
We vormen een Duurzaamheidstransitiebudget (DTB) van €100 mln. Het fonds wordt ingezet voor het versnellen van innovatie, het bevorderen van het verdienvermogen en werkgelegenheid, de vergroening van de Rotterdam, het verduurzamen van de energie-opwekking, de transitie naar een circulaire economie voor Rotterdam. Daarnaast willen we ook het energiegebruik van bewoners en ondernemingen reduceren, als ook dat van de gemeente zelf. We investeren in projecten met de hoogste reductie van uitstoot van schadelijke stoffen per bestede euro en de grootste vermindering van de afhankelijkheid van fossiele bronnen.
We zetten het Energietransitiefonds (ETF) voort in samenwerking met Innovation Quarter en ondersteunen hiermee de financiering van innovatieve bedrijven en grote duurzame projecten die bijdragen aan de Rotterdamse energietransitie en circulaire economie. De middelen van het Energietransitiefonds worden revolverend ingezet, via leningen of aandelenkapitaal. We streven ernaar om ten minste drie deals per jaar af te sluiten, die nauw aansluiten bij onze doelen voor de energie- en grondstoffentransitie. Daarbij dienen deze projecten/investeringen bij te dragen aan nevendoelen, zoals werkgelegenheid en milieu. Daarnaast verstrekken we energietransitieleningen voor verduurzaming en verbetering van panden aan VvE’s, kleine bedrijven, maatschappelijke organisaties en woningeigenaren. Dit doen wij samen met Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.
Het goede voorbeeld geven door een duurzame bedrijfsvoering
We geven het goede voorbeeld als gemeentelijke organisatie. Daarbij richten we onze aandacht op processen binnen onze bedrijfsvoering waar we het grootste verschil kunnen maken. De verantwoording over de doelstellingen en afspraken vindt plaats via diverse programma’s:
- Meerjarenplan ‘Op weg naar een emissie loos wagenpark’ (2030)
- Energiebesparing gemeentelijke vastgoedportefeuille en concernhuisvesting
- Energiebesparing assets openbare ruimte (gemaal van de toekomst, led transitie openbare verlichting e.d.)
- Verschoning zakelijke reizen (mobiliteitspas)
- Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)
- We richten een stuurcyclus in op basis van het ‘Plan, Do, Check, Act’-principe (PDCA-cyclus) volgens de CO2-Prestatieladder, zodat een systeem ontstaat waarbij sprake is van continue verbetering. We starten met het in kaart brengen van de CO2 voetafdruk van ons eigen energie en brandstoffenverbruik en de zakelijke kilometers. En we maken een actieplan energiebesparing voor het gehele concern (aansluiten bij de landelijke Rijksoverheid campagne 'Zet ook de knop om’). Beide publiceren we op onze website. Het systeem wordt jaarlijks getoetst door een externe audit
- We verbreden onze scope naar ketenemissies van gemeentelijke opdrachten en projecten. Onze focus ligt op activiteiten en sectoren met de grootste uitstoot én potentiële invloed van de gemeente om een reductie-aanpak door te voeren.
Prestatie-indicatoren
- CO2-bewust certificaat niveau 4 behaald (2024).
- Behalen van CO2-bewust certificaat niveau 5 is gepland 2025.
Voortgang 2024
Stadsbrede verduurzaming en het goede voorbeeld
Als eerste G4 gemeente klommen we een niveau hoger op de CO2 Prestatieladder, een mooie stap in energiemanagement en CO2-reductie van de gemeentelijke bedrijfsvoering. Op 21 maart 2024 werd het CO2 Bewust Certificaat Niveau 4 uitgereikt door de auditor (TUV Nord) en Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). De ladder bestaat uit 5 niveaus. Hoe hoger op de ladder, hoe meer de activiteiten op het gebied van CO2-uitstoot zijn geborgd binnen de organisatie en in de keten of sectoren waarin de gemeente actief is. De Concerndirectie besloot om de monitoring op prestatie-indicatoren binnen de gemeentelijke bedrijfsvoering onderdeel te maken van de sturingsgesprekken met de clusters.
In het kader van de 100 Climate Neutral- en Smart Cities-missie wordt er met andere missiesteden en het Rijk samengewerkt om de energietransitie te versnellen. Met een nieuwe Europese Commissie én een nieuw kabinet proberen we op verschillende manieren aandacht te vragen voor de noodzaak om Europees beleid beter aan te laten sluiten bij de opgave waar specifiek steden voor staan.
Rotterdamse klimaataanjagers
De Rotterdamse Klimaataanjagers (RKA) verbinden partijen en netwerken in Rotterdam en motiveren hen om samen te werken aan de energie- en grondstoffentransitie in de sectoren Zorg, Bouw, Haven en Industrie en Circulair. Ze kijken waar in deze sectoren versnellingskansen liggen, koppelen deze partijen aan de gemeente, nemen waar mogelijk belemmeringen weg en helpen ketensamenwerking en slagkracht op verduurzaming van de sector te vergroten.
Mede door de inzet van de aanjagers is in 2024 het volgende behaald:
- Een intentieverklaring ondertekend voor de nieuwe City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling. Doel: gebieden duurzaam, betaalbaar en met snelheid te ontwikkelen. Mét oog voor natuur, klimaatadaptatie en sociale cohesie;
- Is door Rotterdam de Green Deal Duurzame zorg 3.0 ondertekend;
- Is er een bijeenkomst ‘’Samen aan de slag voor een (meer) inclusieve energietransitie’’ i.s.m. de number 5 foundation, Deltalinqs en de gemeente Rotterdam georganiseerd. Krijgt vervolg in 2025;
- Is er een Duurzaamheidscongres georganiseerd in samenwerking met MKB Rotterdam Rijnmond waar 180 MKB-ers aan deel hebben genomen;
- Kennis en netwerk beschikbaar gesteld voor het burgerberaad klimaat en zijn er expertsessies op de vier kennisgebieden georganiseerd;
- Het Plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen gelanceerd;
- Is de CO2-reductie vertaalt naar gezondheidswinst wat een zestal van de grootste ziekenhuizen van Rotterdam moet stimuleren om te verduurzamen op het gebied van mobiliteit.
- En is er een bijeenkomst over circulaire scheepvaart georganiseerd.
- Is in samenwerking met een zestal apothekers een proef succesvol afgerond waarbij overtollig ingeleverde medicijnen door medewerkers van Roteb worden opgehaald en ingeleverd bij het milieupark. In 2025 wordt onderzocht of dit breder kan worden uitgerold.
Energietransitiefonds Rotterdam
In 2024 zijn er vijf investeringen gedaan door het ETF-R, waarmee het fonds zijn jaarlijkse doelstelling heeft behaald. Het betreft investeringen in de volgende bedrijven:
- Beryl (plasticrecycling naar industriële wax)
- Pryme (chemische recycling van plasticafval)
- Zepp Solutions (waterstofoplossingen voor transport)
- Vertoro (productie van biobased brandstoffen en chemicaliën)
- Value Maritime (carbon capture technologie voor scheepvaart)
In 2024 is de geplande evaluatie van het ETF-R uitgevoerd door uitvoeringsbureau Rebel. Deze evaluatie richtte zich op de doelstelling, governance, beheer en financiën van het fonds. Het evaluatierapport, dat in juli werd opgeleverd, heeft geleid tot de ontwikkeling van een Afsprakenkader in samenwerking met InnovationQuarter (IQ) en de Raad van Commissarissen (RvC). In dit document zijn de handelingsperspectieven uit de evaluatie uitgewerkt tot concrete afspraken tussen alle betrokken partijen om het fonds verder te versterken.
In 2025 zullen we, samen met IQ en de RvC, overgaan tot de uitvoering van dit Afsprakenkader. Naar verwachting zullen de belangrijkste wijzigingen aan het fonds in Q2 zijn doorgevoerd.
Rotterdams burgerberaad klimaat
In 2024 kregen 10.000 Rotterdammers een uitnodiging om mee te doen aan het burgerberaad klimaat. Hierop meldden 358 mensen zich aan. Uit deze groep werd een representatieve groep van 117 Rotterdammers geloot. Zij hebben nagedacht over de vraag: "Wat moet Rotterdam doen om de klimaatdoelen te halen?"
In zes bijeenkomsten heeft het burgerberaad elkaar leren kennen, het thema leren kennen en zijn ze via experts en excursies in de stad gaan leren over klimaat en duurzaamheid. Daarna hebben ze conceptadviezen geformuleerd die zijn getoetst op haalbaarheid en uitvoerbaarheid door een ambtelijke commissie. Ook zijn ze het gesprek met de stad aangegaan middels de Zomergesprekken en konden Rotterdammers hun ideeën delen via mijnRotterdam. Alle opgedane kennis en inzichten hebben geleid tot een eindrapport met adviezen, dat in oktober is overhandigd aan de wethouder.
Het eindrapport bestaat uit 22 adviezen, waarvan er 10 een meerderheid van het burgerberaad kregen, en worden aangeboden aan de gemeenteraad om te worden uitgevoerd.
Na overhandiging van de adviezen is een kerngroep van ambtelijke actiehouders samengekomen om na te denken over de uitvoering van de adviezen. Deze adviezen zullen bij akkoord van de gemeenteraad uitgevoerd worden in 2025. Hierbij zal een monitorgroep, bestaande uit oud burgerberaad deelnemers, het proces van uitvoering kritisch blijven volgen.
Duurzaamheidstransitiebudget
Het Duurzaamheidstransitiebudget (DTB) is in januari 2023 gestart en is de opvolger van het Energietransitiebudget (ETB). Voor de periode 2023 tot en met 2026 is vanuit het Coalitieakkoord €100 miljoen beschikbaar gesteld voor het DTB. Van enkele ETB-projecten lopen er kosten door.
Enkele succesvolle projecten in 2024 zijn:
- Duurzaam ondernemen in het kader van een toekomstbestendig MKB, waarmee met het aanbieden van duurzaamheidsvouchers voor MKB-ondernemers deze op praktische wijze ontzorgd worden met advies over verduurzamingsmaatregelen.
- Zero Emissie Zone (ZES), waarbij de voorbereidingen zijn getroffen om op 1 januari 2025 de ZES in te voeren. Hierbij moeten vanaf 2025 alle nieuwe zakelijke bestel- en vrachtwagens in deze ZES-zone uitstootvrij zijn.
- Het burgerberaad klimaat waar na zes bijeenkomsten een advies is opgeleverd om concrete projecten uit te werken en uit te voeren. In 2025 wordt naast het geven van adviezen actief aan de slag gegaan met de implementatie hiervan in samenwerking met de monitorgroep.
Een aantal projecten heeft in 2024 langer de tijd nodig gehad om op te starten en op stoom te komen, vanwege personele capaciteitsproblemen en dat er een langere voorbereidingstijd nodig bleek. Zo bleek dit laatste het geval voor onder meer het opstellen van subsidieregelingen, waaronder voor walstroom, het versnellen van emissie loze taxivoertuigen en de voucherregeling flex scans netcongestie. De middelen die in het opstartjaar niet gebruikt worden, worden in de opvolgende uitvoeringsjaren benut, want de opgave en doelstellingen zijn ongewijzigd.
Een ander project is circolab maritime waar voor de samenwerkingsovereenkomst meer tijd nodig was en de uitvoering hierdoor opschuift.
Fondsbeheer monitort structureel op de besteding van de DTB-projecten om strak te sturen op de financiën en resultaten. Over alle projecten wordt periodiek gerapporteerd over de voortgang op resultaten en realisatie.
Het college heeft besloten om voor 3 projecten in de ronde van juni 2024 financiering voor de komende jaren uit het DTB toe te kennen. Het betreft de volgende projecten:
- Waterstof (extra middelen toegekend)
- Duurzaamheid IHP Sport
- Klimaatacademie en ParisProof-tuin Schiehaven-Noord
In oktober 2024 heeft de laatste DTB-ronde plaatsgevonden waarover in Q1 2025 door het college besluitvorming plaats zal vinden.
Rotterdam Circulair
Een groot deel van de CO2-uitstoot in Rotterdam wordt veroorzaakt door het gebruik van grondstoffen en materialen. Daarom zoekt de gemeente manieren om slimmer en duurzamer met grondstoffen en materialen om te gaan. Door minder grondstoffen te gebruiken en deze beter, langer en opnieuw toe te passen, werkt de gemeente toe naar een volledig circulaire economie in 2050. Dit draagt bij aan een groener en duurzamer Rotterdam. En aan een stad die gezonder en schoner is, en economisch veerkrachtiger.
Enkele voorbeelden van projectresultaten in 2024:
- In Reyeroord opende in september een eerste circulair projectdepot, waar gebruikte materialen uit de openbare ruimte worden opgeslagen, zodat ze op een later moment opnieuw kunnen worden gebruikt. Met de kennis en ervaring die we opdeden in het project willen we in de komende jaren nog een of meer stedelijke opslagplaatsen voor (bouw)materialen ontwikkelen.
- In maart 2024 opende op het terrein van de circulaire materialenbank een bokashihoop. Bokashi is een bodemverbeteraar die gemaakt wordt van gefermenteerd organisch materiaal, zoals bladafval. Uit experimenten blijkt dat het relatief eenvoudig is om met bokashi de kwaliteit van de bodem te verbeteren. En een gezondere bodem draagt niet alleen bij aan circulariteit, maar ook aan biodiversiteit, vergroening en klimaatadaptatie.
- In samenwerking met Rotterdamse opleidingen startte we met de Microfactory, waar studenten van mode-opleidingen circulair leren ontwerpen. Een groep studenten kreeg de officiële opdracht van KPN om oude monteurskleding een nieuw leven geven. Het bedrijf was zo enthousiast over de uitvoering, dat het gelijk een mega-order plaatste. Met hulp van Oxious Talent Factory wordt de productie van familiedekens en koffiebekerwarmers uitgevoerd.
- Afgelopen november leverden we de eerste gemeentelijke MVOI-actieplannen op (Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen), met circulair als een van de 7 MVOI-thema’s. In de plannen wordt bijvoorbeeld gestuurd op levensduurverlenging, lagere milieu-impact of reductie van benodigde materialen die de gemeente inkoopt.
- De Afrikaanderwijk Coöperatie opende in 2024 het Grondstoffenstation, waar hergebruik en recycling door de marktondernemers op het Afrikaanderplein centraal staan. Het Grondstoffenstation vergroot bovendien het circulair bewustzijn van de bezoekers, bewoners en ondernemers. Zo wordt in 2025 de ‘circulaire wijkhub’ toegevoegd, waar bewoners terechtkunnen voor workshops en andere activiteiten. Daarnaast is het gebouw zelf volledig uit restmaterialen gebouwd, waarmee het de Rotterdamse Architectuurprijs won.