Feijenoord

Feijenoord telt 75.300 inwoners en heeft een oppervlakte van 6,62 km², waarvan 1,45 km² water. Het gebied ligt ten zuiden van de nieuwe Maas. In het westen vormen de Maashaven, de Dordtselaan, Strevelsweg en Vaanweg de grens. In het zuiden vormen de Slinge, Smeetslandsedijk en Molenvliet de grens met IJsselmonde-Lombardijen. Het spoor tot het Varkenoordse viaduct is de grens in het westen. Feijenoord is vernoemd naar het vroegere eiland Fijenoord en is eind 19e eeuw gebouwd als eerste uitbreiding van Rotterdam aan de zuidkant van de Nieuwe Maas. Sinds 1895 maakt Katendrecht deel uit van Rotterdam. De Afrikaanderwijk is rond 1900 ontstaan bij het graven van de havens 'op Zuid'. Later volgden de aanleg van de wijken Bloemhof en Hillesluis

Wijken

Afrikaanderwijk

De Afrikaanderwijk ligt centraal in de voormalige deelgemeente Feijenoord. De wijk ligt ingebed tussen de Laan op Zuid, de Putselaan en de Maashaven, Rijnhaven en de Erasmuslijn.

Bloemhof

Bloemhof is een vooroorlogse wijk in Feijenoord. Het ligt ingeklemd tussen de Putselaan, Hillevliet, Groene Hilledijk, Strevelsweg en de Dordtselaan.

Feijenoord (wijk)

De wijk Feijenoord is de eerste uitbreidingswijk van Rotterdam ten zuiden van de Nieuwe Maas. Ze wordt in het westen begrensd door de oude haventerreinen van de Binnenhaven, in het noorden door de Koningshaven en in het oosten door de Nieuwe Maas.

Hillesluis

Tussen de drukke wegen Breeweg, Colosseumweg, Putselaan en Hillevliet ligt Hillesluis. Dwars daar doorheen, loopt de levendige Winkelboulevard Zuid over de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk tot aan het Sandelingplein.

Katendrecht

Katendrecht is een schiereiland op Rotterdam-Zuid omringd door de Maashaven, Nieuwe Maas en de Rijnhaven. Aan de oostzijde is de wijk verbonden met Afrikaanderwijk. Het kent een unieke mix van historische panden en trendy nieuwbouw.

Kop van Zuid

Kop van Zuid ligt tegenover het centrum van Rotterdam. De wijk wordt daarmee verbonden door de Erasmusbrug, de ondergrondse metroverbinding en, via Noordereiland, de Willemsbrug. Het vormt hiermee een belangrijke verbinding tussen ’Noord’ en ’Zuid’.

Kop van Zuid-Entrepot

Kop van Zuid ligt tegenover het centrum van Rotterdam. De wijk wordt daarmee verbonden door de Erasmusbrug, de ondergrondse metroverbinding en, via Noordereiland, de Willemsbrug. Het vormt hiermee een belangrijke verbinding tussen ’Noord’ en ’Zuid’.

Noordereiland

Noordereiland is een unieke wijk die omringd wordt door de Nieuwe Maas aan de noordkant en de Koningshaven aan de zuidkant. Het is via de Willemsbrug verbonden met het centrum en via de Hef en de Koninginnebrug met Kop van Zuid.

Vreewijk

Vreewijk is een groene wijk in het zuiden van gebied Feijenoord. Het staat in groot contrast met de grootstedelijke wijken die Vreewijk omringen. Vreewijk is het enige tuindorp in Rotterdam. Hoogbouw komt in de wijk amper voor.

Wijkprofiel

Wijkprofiel