Noord

Rotterdam-Noord telt 51.780 inwoners en heeft een oppervlakte van 5,2 km². Het gebied ligt ten zuiden van de A20 en wordt in het westen begrensd door de Delfshavense Schie, in het oosten door de Rotte en in het zuiden door de spoorrails en het centraal Station. Het Oude Noorden, Liskwartier en Agniesebuurt zijn tussen 1870 en 1940 aangelegd als stadsuitbreiding. Blijdorp en Bergpolder zijn tussen 1930 en 1940 bebouwd. Waar nu de Stadhoudersweg en de Schiekade liggen, lag destijds de Rotterdamse Schie als belangrijkste vaarverbinding met Delft.

Wijken

Agniesebuurt

De Agniesebuurt ligt tegen het centrum van Rotterdam aan. Het historische, voormalige Hofpleinstation en Hofpleinlijn geven de wijk smoel. Het rijksmonument gaat dwars door de Agniesebuurt heen en haar Hofbogen bieden plek aan creatieve ondernemers. Ook het grote Technicon-complex en het Zomerhofkwartier dat nu ruimte biedt aan creatieve bedrijven, geven de Agniesebuurt zijn gezicht.

Bergpolder

Bergpolder staat op de nominatie voor aanwijzing beschermd stadsgezicht. De bewoners waarderen de centrale ligging en de woonomgeving van Bergpolder. Het stadscentrum en het station Rotterdam Centraal liggen op loopafstand. Ook deze wijk wordt gemarkeerd door de Hofpleinlijn, de voormalige verhoogde spoorweg richting Scheveningen.

Blijdorp / Blijdorpsepolder

Statige singels, rustige straten en het Vroesenpark. Niet voor niets staat de wijk Blijdorp op de nominatie voor beschermd stadsgezicht. Een ander markant onderdeel van Blijdorp is de Blijdorpsepolder, waar de weinige inwoners over het algemeen op een woonboot wonen. Met de komst van de RandstadRail zijn het centrum van Rotterdam, maar nu ook Den Haag snel bereikbaar.

Liskwartier

Het Liskwartier is een wijk met lanen en singels. Deze lopen veelal in bochten omdat ze de loop van de vroegere sloten volgen. Door de Hofbogen wordt het Liskwartier gescheiden met de wijk Bergpolder. In het Liskwartier kunnen kinderen veilig en prettig opgroeien. Het is een van de Rotterdamse kindvriendelijke wijken.

Oude Noorden

Het Oude Noorden kent pleinen, singels en gezellige vooroorlogse straatjes. De oude volkswijk zit vol diversiteit en tegenstellingen. Winkels, horecagelegenheden en creatieve, kleine bedrijfjes zijn volop aanwezig op de Noorderboulevard, Benthuizerstraat, Bergweg en het Zwaanshals.

Provenierswijk

Aan de noordzijde van het Centraal Station ligt de Provenierswijk. Een rustige, groene wijk met twee vooroorlogse singels. De Provenierswijk heeft een ideale ligging: dichtbij het centrum van de stad, tegen het nieuwe Rotterdam Centraal aan en zo ook dichtbij allerlei voorzieningen. De wijk is aantrekkelijk voor bezoekers. Je ervaart er een statige en rustieke 19e-eeuwse uitstraling.

 

Wijkprofiel

Wijkprofiel