Prins Alexander

Prins Alexander telt 94.410 inwoners en heeft een oppervlakte van 17,6 km². Het gebied wordt omsloten door de gemeenten Lansingerland, Zuidplas en Capelle aan den IJssel en door de Rotterdamse gebieden Kralingen-Crooswijk en Hillegersberg-Schiebroek. Binnen het gebied is één van de oudste delen van Rotterdam gelegen: Kralingseveer. In 1961 begon de bouw van Het Lage Land. In 1965 ging de eerste paal voor de woonwijk Ommoord de grond in en aansluitend startte de bouw van de wijken Oosterflank en Zevenkamp. Vanwege de verdere groei van Rotterdam zijn vervolgens de wijken Prinsenland en ’s-Gravenland gebouwd. Tot slot begon in 2000 de bouw van Nesselande.

Wijken

Het Lage Land
Het Lage Land is een succesvolle naoorlogse wijk. Het is een gewild woongebied en de Lagelanders wonen er met plezier. De wijk telt ruim 10.000 inwoners, verdeeld over zo’n 5.788 huishoudens. Daarvan is iets meer dan de helft alleenstaand en ruim een vijfde zijn gezinnen met kinderen’.

Kralingseveer
Kralingseveer is de kleinste en oudste wijk van Prins Alexander. Het is een wijk die ruwweg bestaat uit een ouder deel van voor de dijkverzwaring en nieuwere woningen van de periode daarna. Daarnaast zijn er ook recente nieuwbouwwoningen te vinden. 70% van de huizen is particulier bezit. Qua voorzieningen ligt Kralingseveer behoorlijk geïsoleerd en is vooral aangewezen op Capelle aan den IJssel.

Nesselande
Helemaal aan de andere kant in het noordoosten van het gebied ligt de badplaats Nesselande. De wijk heeft een groot aanbod van ruime woningen met een tuin en appartementen met zicht op de Zevenhuizerplas. Het diverse woningaanbod bevat ook seniorenwoningen, relatief goedkope huurwoningen en kavels waar mensen zelf een vrijstaande woning kunnen bouwen. Een eigen metrostation maakt een snelle verbinding naar het Alexandrium en het centrum van Rotterdam mogelijk. Andersom is het een goede verbinding naar een strand met een regionale functie.

Ommoord
Ommoord is met bijna 25.000 inwoners de grootste wijk van Prins Alexander en van Rotterdam. Het is een rustige woonwijk met veel groen, drie winkelcentra, vier metrostations en een grote hoeveelheid voorzieningen. In het middengebied kom je veel hoogbouw tegen. Daaromheen ligt een ring laagbouw. In de wijk staan meer dan 12.000 woningen en er is een groot bedrijventerrein.

Oosterflank
Oosterflank is gebouwd in de jaren tachtig en bestaat uit eengezinswoningen en (voornamelijk lage) appartementencomplexen. In het oosten ligt de met groen omgeven Capelseweg, die de gemeentegrens met Capelle aan den IJssel markeert. De wijk houdt ook in het zuiden op bij de gemeentegrens met Capelle; een groene buffer met sportvoorzieningen en uitloper van het Schollebos. Aan de westzijde wordt Oosterflank begrensd door de metro langs de Prins Alexanderlaan. In de wijk ligt het grote Winkelcentrum Alexandrium met een bovenstedelijke functie en een groot bedrijven/kantorengebied.

Prinsenland
Prinsenland en ’s-Gravenland worden door de bewoners vaak als eenheid gezien omdat de wijk met de naam ’s Gravenland in Capelle ligt maar de CBS-wijk ’s-Gravenland in Rotterdam. De CBS-wijk Prinsenland ligt tussen de Prinsenlaan en de Kralingseweg In de wijk wonen ca. 10.000 mensen. Elke buurt heeft zijn eigen karakter. De ene buurt heeft veel laagbouw en eengezinswoningen, de andere wat meer hoogbouw en appartementen. Ook qua sociaal-economische situatie zijn de verschillen binnen de wijk groot.

s-Gravenland
De CBS-wijk ’s-Gravenland is gelegen ten zuiden van de Kralingseweg en wordt in het zuiden bij de ’s-Gravenweg begrensd door het metrotrace tussen Kralingsezoom en Capelsebrug. In de wijk wonen ruim 9.000 inwoners. Elke buurt heeft zijn eigen karakter, maar het betreft hier voornamelijk laagbouw met relatief dure grondgebonden woningen.

Zevenkamp
Zevenkamp ligt aan de noordkant van Prins Alexander, tussen de wijken Ommoord en Nesselande. Zevenkamp is een wijk met uitstekende voorzieningen, een gevarieerd woningaanbod en recreatiemogelijkheden in een groene omgeving. Net als in alle wijken is de verbinding met station Alexander en de stad uitstekend.

Wijkprofiel

Wijkprofiel