Externe ontwikkelingen
BBV-aspecten
In december 2023 heeft de commissie BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) een nieuwe notitie "Grondbeleid in begroting en jaarstukken" gepubliceerd. Alle wijzigingen in deze notitie die te maken hebben met de Omgevingswet treden in werking gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Omgevingswet (1-1-2024). Alle overige wijzigingen treden in werking met ingang van begrotingsjaar 2025. De gemeente zorgt ervoor dat continu wordt voldaan aan de regels van de BBV.
Ontwikkelingen woningbouw
Na snelle veranderingen op de woningmarkt door gestegen energiekosten, hoge inflatie en in navolging daarvan stijgende kapitaal- en hypotheekrentes, zijn de ontwikkelingen in 2024 relatief rustig. In de eerste helft van 2024 was de hypotheekrente vrij stabiel en golfde met kleine schokjes op en neer, waarbij de scherpste rentes onder de 4 procent bleven.
In navolging van de hoge inflatie is sprake van sterke loonstijgingen in Nederland. Met de stabiele rentes, nog altijd krappe woningmarkt, het gestegen consumentenvertrouwen en de overwaarde van doorstromers zorgen de ruimere financieringsmogelijkheden landelijk voor sterk stijgende woningprijzen in de bestaande voorraad.
De nieuwbouwmarkt is landelijk in herstel, mede door de oplopende schaarste en stijgende prijzen in de bestaande voorraad. In 2024 is een positieve ontwikkeling te zien; er zijn meer nieuwbouwwoningen in verkoop en de golf van intrekkingen van projecten lijkt voorbij. Deze ontwikkeling is met name buiten de vier grote steden. In de G4-gemeenten is na de dip van begin 2023 sprake van een licht herstel, maar de verkoopcijfers blijven ver onder het niveau van de piek in 2021.
In tegenstelling tot de landelijke prijsstijging in de bestaande woningvoorraad en ondanks de toenemende verkoopdynamiek, blijven de prijzen van nieuwbouw in Rotterdam al ruim anderhalf jaar stabiel. Dit is het gevolg van de politieke focus op betaalbare nieuwbouw en terughoudendheid in prijsstellingen door de dip in 2023.
Per 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan. Voor de betaalbaarheid in de bestaande huurvoorraad is dit een positieve ontwikkeling. Ondanks bijvoorbeeld de overgangsmaatregelen voor nieuwbouw lijkt deze wetgeving de investeringsbereidheid van beleggers in de huursector af te laten nemen. In aanloop naar de invoering was al zichtbaar dat het aanbod in de particuliere huursector afnam, met een prijsstijging als gevolg. In 2024 zet deze trend zich voort.
Zie voor de effecten van bovenstaande en andere ontwikkelingen op de Rotterdamse bouwproductie het programma Stedelijke Ontwikkeling.
Ontwikkelingen werklocaties
De Nederlandse economie heeft zich na een milde recessie hersteld en er is sprake van een lichte groei sinds het laatste kwartaal van 2023. Echter, door het hoge renteniveau staan investeringen in commercieel vastgoed onder druk. Ook is sprake van een afname van buitenlandse investeringen, onder andere door de verliezen die in Amerika op met name kantoren zijn geleden. Aangezien nog steeds veel kapitaal beschikbaar is in de markt en bij beleggers de bereidheid is om te investeren, is de verwachting dat de economie zich gedurende 2024 verder zal herstellen.
Kantoren
Landelijk is een stijging van de opname van kantoren te constateren. Dit geldt echter niet voor de grote steden, zoals Rotterdam, die in 2023 nog de grootste toename kenden.
Dit is te verklaren vanuit de ervaring dat bij economisch herstel -in dit geval na de Corona dip- de grote steden het eerst aan de beurt zijn. Anderzijds is na de inhaalvraag het aanbod hier het eerst opgedroogd en valt de opname ook daardoor terug.
Het aanbod in de grote steden is nu stabiel, omdat langzamerhand (de contracten lopen nog door) er wel een krimp in het kantoorgebruik is te signaleren, maar er nog steeds incourante kantoren worden getransformeerd naar woningen.
Gemiddeld nemen de huurprijzen toe en dat biedt meer kansen om nieuwbouw kantoorlocaties te ontwikkelen, omdat de huursprong van bestaande kantoren naar nieuwe kantoren kleiner wordt. Vanwege nieuwe duurzaamheidseisen en de hoge energieprijzen kunnen nieuwe kantoren ook tot lagere beheerkosten leiden.
De langere-termijn-verwachting is dat de trek naar de stad aanhoudt en het aandeel van de grote steden in de totaalvraag naar kantoren hoog blijft. Randvoorwaarde is de verruiming van het aanbod in de meest aantrekkelijke gebieden (met name het gebied rond Centraal Station). Dit zal de dynamiek op de Rotterdamse kantorenmarkt ten goede komen. Hoewel de impact van het thuiswerken nog niet geheel duidelijk is, wordt verwacht dat gebieden met goede ov-bereikbaarheid en een hoog voorzieningenniveau in trek blijven.
Bedrijven
De prijzen van bedrijfsruimten stijgen tot recordhoogtes. In de bedrijfsruimtemarkt ligt de opname zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis hoger, vooral gedreven door een toename van grotere (logistieke) opnames. Dit is niet alleen in Rotterdam maar ook in de zuidelijke regio zichtbaar. Aangezien de vraag naar bedrijfsruimten hoog blijft en het aanbod beperkt is, stijgen de huur- en koopprijzen.
Het aanbod van bedrijfsruimte neemt landelijk voor het tweede kwartaal op rij licht toe. Voor Zuid-Holland is echter een daling met 3 procent te zien. Het aanbod van kleine metrages (tot 300 m2) is groter geworden. Dit valt te verklaren uit de nieuwbouw van onder andere garageboxen, terwijl er volgens de NVM een afnemende vraag is. In Zuid-Holland was die vraag in eerdere jaren juist hoog.
Voor de nabije toekomst leidt het gebrek aan ontwikkelingslocaties tot een beperking van de mobiliteit van bedrijven in de regio en tot een verdere stijging van prijzen van bestaande (courante) bedrijfsruimten.
Daarnaast geldt dat door de hogere rente en bouwkosten en vooral de schaarste aan grond – en op sommige locaties ook het arbeidsmarkttekort – een daling van de investeringen is te verwachten.
Detailhandel
In de winkelmarkt zijn twee tegengestelde bewegingen gaande. Enerzijds neemt het aanbod van winkelruimte toe doordat veel winkeliers in de problemen komen vanwege hoge kosten en omdat winkelketens vestigingen afstoten. Anderzijds stijgt de vraag naar winkelruimte omdat meer winkelpanden beschikbaar komen tegen lagere prijzen.
De vraag naar winkelruimte in het eerste kwartaal van 2024 lag 16% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2023. De hoeveelheid beschikbare winkelruimte is desondanks in een kwartaal tijd met 1% gestegen en ligt 10% hoger dan een jaar geleden.
De opname van winkelruimte in Rotterdam heeft in de afgelopen tijd de landelijke aandacht getrokken. Niet alleen trokken grote winkelketens naar de binnenstad, ook het Zuidplein viel op met de grootste huurtransactie van het eerste kwartaal 2024 (ruim 3.000 m2 voor de New Yorker).
De NVM constateert een tweedeling: het aanbod in de beste locaties wordt schaarser terwijl op andere locaties behoorlijke incentives moeten worden verleend om huurders aan te trekken.
In deze winkelgebieden is een verdere daling van huurprijzen te verwachten voor oudere panden, die daardoor kansrijker worden voor benutting door maatschappelijke en persoonlijke dienstverleners. In de Rotterdamse aanpak voor vitale kerngebieden wordt dit gesteund: gebieden moeten dankzij verschillende bezoekmotieven aantrekkelijker worden.
Horeca
Hotels profiteren nog steeds van de opleving van het toerisme. Na een sterk herstel van de sector in 2022, blijkt in Rotterdam het aantal overnachtingen inmiddels ruim boven het niveau van voor de covid-pandemie.
Door hotelexpert Horwath wordt Rotterdam gekenschetst als hotelstad in opkomst. Rotterdam is in hun landelijke ranking een plaats gedaald ten opzichte van 2019 en is nu de 3e hotelstad van Nederland. Rotterdam profiteert van de omslag die het voor de coronacrisis had gemaakt, van een bijna puur zakelijke hotelmarkt naar een aantrekkelijk toeristisch product. Rotterdam scoort onder meer goed op sociaal/cultureel gebied zoals kwaliteitsrestaurants, nachtcultuur en horeca.
Er is in Rotterdam sprake van groei van de horeca. Echter, deze sector blijkt in 2024 ook onder druk te staan en telt meer faillissementen dan gemiddeld door het terugbetalen van de coronasteun.