Begroting 2025

Doel: Een evenwichtig cultureel ecosysteem

Paginanummer in website: 76

Doel: Evenwichtig cultureel ecosysteem

 

Wat willen we bereiken?

  • De stad beschikt over een compleet en evenwichtig cultureel ecosysteem dat elementen binnen de culturele sector met elkaar verbindt en een stevige meerwaarde heeft voor andere sectoren.
  • Een veerkrachtige en weerbare culturele sector.
  • Ruimte voor nieuwe makers, creatieven, kunstenaars en talenten uit de hele stad om zich optimaal te ontplooien.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Het culturele veld heeft vijf samenhangende New Deals opgesteld als uitkomst van het advies van de Denktank New Deal Cultuur. Deze deals dragen bij aan de overgang (transitie) van de culturele sector. De uitvoering van deze deals is in volle gang. Een voorbeeld is de oprichting van Cultural Bridges, een expertisenetwerk van, voor en door grassroots-organisaties. Een ander voorbeeld zijn de eerste Culture Mix Cafés die de waarde van samenwerking tussen culturele en andere sectoren laten zien. Om financiële ruimte te creëren stelt het college een aantal ambities bij. De bestemmingsreserve ‘Noodfonds’ is daarom komen te vervallen. Alle voorgenomen deals worden echter wel uitgevoerd, ook als deze nog opgestart moeten worden.
  • De organisaties SKAR, het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) en Cultuur Concreet, zijn benoemd als intermediair en geven uitvoering aan respectievelijk de volgende drie functies: 
      • Het ontwikkelen, beheren en verhuren van werkruimtes voor kunstenaars, ontwerpers, kunstenaarsinitiatieven en creatieve ondernemers (SKAR);
      • Het adviseren, ondersteunen en faciliteren van scholen en culturele instellingen op het gebied van cultuuronderwijs (KCR);
      • Het stimuleren en ondersteunen van kunst en cultuur in de wijken van Rotterdam (Cultuur Concreet).
  • De gemeente Rotterdam ontwikkelt kennisplatform ‘Kenniswerkplaats Cultuur’ in afstemming met Rotterdamse en landelijke instellingen en scholen, en in samenwerking met de lokale cultuursector. De drie intermediaire instellingen zijn hierbij in het bijzonder betrokken. De Kenniswerkplaats is als platform geschikt om kennis over cultuur en het ecosysteem breed te ontsluiten en om stakeholders op het gebied van data- en kennisontwikkeling aan elkaar te verbinden. Voor de Kenniswerkplaats Cultuur geldt dat de gemeente de drie organisaties nadrukkelijk als partners in de ontwikkeling ervan beschouwt, vanuit hun eigen activiteiten op het gebied van verzamelen, benutten en toegankelijk maken van data en kennis van hun respectievelijke veld.
  • Samen met de Stichting Kunstaccommodaties Rotterdam (SKAR) werken we aan slim over de stad verspreide werk- en atelierruimten voor kunstenaars en creatieven. Dit gebeurt op basis van gemeentelijk atelier- en broedplaatsenbeleid. De nieuwe uitvoeringsnota ateliers en broedplaatsen 2030 is in september 2023 door het college vastgesteld.
  • We faciliteren nieuwe vormen van samenwerking tussen instellingen onderling en cultuursector en gemeente. Dit maakt de sector weerbaarder, wendbaarder en veerkrachtiger.
  • We maken de betekenis van de culturele en creatieve sector voor andere domeinen zichtbaar, concreet en beleefbaar met onder meer de plusprogramma’s. Plusprogramma’s zijn gericht op inclusie, innovatie en ontwikkeling op het gebied van partners, publiek en programma binnen de sector, vanuit het gegeven dat cultuur bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het doel is door middel van coalities en netwerken de integrale samenwerking tussen cultuur en andere domeinen te verduurzamen, op basis van gezamenlijke doelstellingen en financiering. Dit wordt zichtbaar gemaakt met onderzoek.

 

Hoe meten we dat?

Indicatoren Realisatie 2022 Realisatie 2023 Begroting 2024 Realisatie 2024 Raming 2025 Raming 2026 Raming 2027 Raming 2028
Aantal m2 werk- en atelierruimte  67.500 m²  68.500 m²   n.v.t.   n.v.t.   n.v.t.  n.v.t.  100.000 m²

Toelichting indicatoren

Aantal m² werk- en atelierruimte

Andere metingen

  • Voor het begrotingsprogramma Cultuur wordt gewerkt met kwalitatieve doelstellingen die elke vier jaar worden geëvalueerd. Deze evaluatie speelt zich halverwege de beleidsperiode af. In de Evaluatie cultuurbeleid Rotterdam 2021-2022 worden kwalitatieve analyses van de meerjarenbeleids- en jaarplannen van de culturele instellingen gemaakt op onder andere de 4 p’s (programma, publiek, personeel en partners). Daarnaast worden er kwantitatieve data gebruikt om inzicht te geven in de stand van zaken van de doelstellingen. De volgende evaluatie over de jaren 2025 en 2026 wordt halverwege de nieuwe beleidsperiode gedaan in 2027
  • De evaluatie en kennisdeling van de plusprogramma’s vindt plaats in het vierde kwartaal van 2024.
  • Nulmeting: Ruimtelijke Visie Cultuur is in 2024 opgeleverd en dient als nulmeting voor onder andere het aantal culturele voorzieningen.