Begroting 2025
Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025
Paginanummer in website: 131Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025
Stageplaatsen
Studenten vinden steeds makkelijker een stageplaats. Daardoor is het niet meer nodig om als gemeente 1.000 stagiaires te werven en is vanaf 2024 de collegeambitie verlaagd naar 600 stageplaatsen per jaar. Een kwart daarvan is bestemd voor mbo-studenten.
Organisatieopgave
De ambities voor Rotterdam zijn groot. Tegelijk heeft het college te maken met beperkte financiële mogelijkheden. Scherpe keuzes zijn nodig. Voor de organisatie leidt dit tot de taakstelling nog efficiënter te werken. Daarbij is het reëel te kijken naar een bezuiniging op de inhuur van personeel en andere organisatiekosten. Dit mag niet ten koste gaan van de directe dienstverlening aan de Rotterdammers. Daarom geldt de bezuiniging niet voor de medewerkers in de uitvoering. Als uitgangspunt hanteert het college natuurlijk verloop.
Middels de brief “Jaarrekening 2023 – Informatie organisatieopgave’ (24bb004077) bent u geïnformeerd over de invulling van de organisatieopgave 2022.
Bij de Voorjaarsnota is een aanvullende opgave ingeboekt. Via het programma Kiezen voor Rotterdam wordt hier invulling aan gegeven. Een nadere toelichting wordt gegeven in de paragraaf bedrijfsvoering en de monitor.
Integriteit
De gemeentelijke organisatie gaat uit van ‘verantwoord vertrouwen’. Integriteit moet vanzelfsprekend zijn. Tegelijk is het een onderwerp dat voortdurend aandacht vraagt. Daarom werkt de organisatie consistent aan het bewust bezig zijn met integriteit. De gemeente organiseert dialoogsessies en gaat regelmatig te rade bij de Ombudsman Rotterdam-Rijnmond als extern meldpunt integriteit. De Rekenkamer heeft afgelopen februari haar rapport gepresenteerd over ambtelijke integriteit. De aanbevelingen van de Rekenkamer zijn door het college allemaal omarmd en worden uitgewerkt en gerealiseerd.
Inclusie
De gemeentelijke organisatie spant zich in om het personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van de diverse Rotterdamse samenleving. Bij de werving van medewerkers geeft de kwaliteit van de kandidaten de doorslag.
Algoritmes
Algoritmes van de gemeente krijgen een periodieke check op mogelijke discriminatie. De gemeente is open over de toepassing van algoritmes. De gemeente past geen algoritmes toe die direct of indirect beslissingen baseren op gegevens die terug te voeren zijn naar afkomst. Dit moet situaties als de toeslagenaffaire voorkomen.
Op 13 mei 2024 is het rekenkamerrapport 'Kleur bekennen' uitgekomen. De rekenkamer heeft geen grote risico’s geïdentificeerd bij de onderzochte algoritmes. Wel constateert de rekenkamer verschillende aandachtspunten. Deze zijn veelal te herleiden tot knelpunten in de governance en de implementatie hiervan. De aanbevelingen van de rekenkamer worden overgenomen en resulteren medio 2025 in een herziene algoritmegovernance en beleidskader waarin politiek-bestuurlijke normen en principes voor het verantwoord toepassen van algoritmes zijn verwerkt. De ontwikkelingen van het afgelopen half jaar zijn naar tevredenheid met de rekenkamer besproken. Gesprekken met de rekenkamer worden voortgezet in 2025.
Cybercriminaliteit
Cyberaanvallen en aanvallen met ransomeware (gijzelsoftware) vormen een reëel en toenemend risico. De gemeentelijke organisatie neemt voldoende maatregelen om de eigen cyberweerbaarheid voortdurend zo hoog mogelijk te houden.
Wet open overheid
De gemeente is actief aan de slag met de Wet open overheid (Woo). Uitgangspunt is dat gemeentelijke gegevens waar mogelijk open en herbruikbaar zijn. Daarbij hanteert de gemeente de volgende internationale FAIR-principes: vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar. De gemeente beantwoordt informatieverzoeken snel en inhoudelijk.
Communicatie
De gemeente werkt aan minder en duidelijkere gemeentelijke websites.