Begroting 2025

Projecten

Paginanummer in website: 157

Projecten

 

Diverse Gebiedsuitwerkingen in de Omgevingsvisie

Oostflank
De gemeente werkt de gebiedskeuzes uit, inclusief de inpassing van hoogwaardig openbaar vervoer, het station en de oeververbinding. Dit heeft geleid tot gedeeltelijke herziening van de omgevingsvisie voor dit gebied. De gedeeltelijke herziening van de omgevingsvisie van de Oostflank is in december vastgesteld.

Binnenstad op twee oevers
In 2024 is een eerste uitvoeringsagenda Binnenstad 2024 -2026 opgesteld, bedoeld voor interne sturing. Het document geeft inzicht in de prioriteiten en keuzes in de binnenstad. Hiervoor zijn zes focusgebieden bepaald waar de komende periode veel opgaven samen komen. Daarnaast ligt de focus op twee perspectieven uit de omgevingsvisie: gezond en inclusief. Hier ligt de voornaamste opgave voor de binnenstad.
De Uitvoeringsagenda brengt bestaande en nieuwe activiteiten in beeld die bijdragen aan de doelstellingen. De nieuwe activiteiten worden meegenomen in de stedelijke Uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie. .

Koers op Zuid
Op 30 mei 2024 is de Koers op Zuid 2040 vastgesteld. Daarmee is Koers op Zuid het kader voor ruimtelijke plannen op Zuid. De Uitvoeringsagenda Koers op Zuid biedt overzicht in prioriteiten en maakt het mogelijk te sturen op samenhang tussen gebiedsontwikkelingen en wijkaanpakken uit het NPRZ. Zo werkt Rotterdam verder aan goede groei op Zuid. De prioriteiten voor Zuid worden opgenomen in de stedelijke Uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie.

In 2025 zijn er nieuwe gesprekken met de verschillende wijkraden op Zuid over de ambities en doelen. Ook krijgen wijkraden informatie over de diverse projecten in relatie tot de wijkvisies en jaaractieplannen.

 

Gebiedsontwikkelingen deels in of richting uitvoering

Merwe-Vierhavens M4H

M4H is een gebiedsontwikkeling die komende jaren zorgt voor een bruisend stadsdeel met woningen, bedrijvigheid, horeca, evenementen, onderwijs en cultuur. Volgens verwachting besluit de gemeenteraad najaar 2024 over het omgevingsplan, waarna nog de periode van bezwaar en beroep ingaat. Parallel daaraan loopt de voorbereiding van de eerste clusters nieuwbouwwoningen in de Merwehaven. Start van de bouw is voorzien in 2026 met in 2028 de eerste oplevering.

Volgens het Ruimtelijk Raamwerk, vastgesteld in 2019, vinden aanpassingen plaats aan de hoofdinfrastructuur, met als doel bedrijfs- en woonverkeer zoveel mogelijk te scheiden. Voor het Marconikwartier komt er in 2025 een gebiedsambitiedocument. Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt het deelgebied Galileipark, met innovatieve organisaties die actief zijn in de waterstofketen. Stedin ontwikkelt in dit deelgebied een bedrijfsschool. In het Keilekwartier opende de Hogeschool Rotterdam in 2024 een tijdelijke satellietlocatie.

Als parkeeroplossing is de ambitie om in M4H hubs met deelmobiliteit en andere diensten te realiseren. Het vastgestelde warmteplan en het bodemenergieplan zorgen voor sturing in de richting van het best mogelijke warmte-koudesysteem voor M4H.

Stadionpark/Rotterdams Tij

De gemeenteraad stelde in juni 2024 de nieuwe plannen vast voor Stadionpark en Feyenoord City 2.0. Het gaat om de herziene gebiedsvisie Stadionpark, masterplan Feyenoord City 2.0, het Ambitiedocument Waterkant en de grondexploitatie voor deelgebied 1. In juli 2024 stelde de gemeenteraad de bestemmingsplannen voor Mallegat en Colosseumplot vast. De uitvoering van deze plannen is in voorbereiding. Voor Waterkant loopt de voorbereiding van het stedenbouwkundig plan en het omgevingsplan. Voor deelgebied 2 (Veranda) en 3 (Stadiondriehoek/Stationsomgeving) wordt met de eigenaren de planvorming opgesteld, met gelijktijdig de uitwerking van de plannen voor station Stadionpark en de nieuwe stadsbrug.

Brainpark

De transformatie van Brainpark gaat voorspoedig. In de eerste acht maanden van 2024 is verder gebouwd aan het project van Greystar aan de K.P. van der Mandelelaan 130 (614 woningen). De ondergrondse garage is gereed en het project krijgt snel vorm. Fase 1 van Bakkers Hommen (743 woningen) start in het vierde kwartaal van 2024 met de bouw. De omgevingsvergunning is afgegeven en het bestemmingsplan is onherroepelijk.

Verder is veel energie gestoken in de vaststelling van het  bestemmingsplan Rush/Van der Vorm Vastgoed en Fase 2B van Bakkers Hommen. Beide projecten kennen rond de 400 huurwoningen, voor studenten en ouderen. Het bestemmingsplan van Rush is vastgesteld; besluitvorming over MEK Fase 2b wordt verwacht in het derde of vierde kwartaal van 2024.

Naast deze projecten zijn andere initiatieven in voorbereiding.

Rijnhaven

De Rijnhaven is een samenhangende gebiedsontwikkeling die bestaat uit een verstedelijkingsprogramma en de aanleg van het Rijnhavenpark. Het dempen van de haven is in volle gang en het nieuwe land is inmiddels permanent zichtbaar. Het gerealiseerde deel van het drijvende park aan de Wilhelminakade is volop in gebruik en het ontwerp voor het tweede deel is bijna gereed. Ook het ontwerp voor het landdeel van het Rijnhavenpark wordt komende tijd afgerond. Voor de bouwontwikkeling is gewerkt aan het financiële kader: de gemeenteraad besluit naar verwachting in het najaar 2024 over de herziening van de grondexploitatie. 

Het Rijnhavenpark, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven, is opgenomen in de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage: Monitor Grote Projecten.

Hart van Zuid

Hart van Zuid ontwikkelt zich voorspoedig. Met de toekenning van het voorbereidingskrediet voor de stationshal is een eerste stap gezet naar realisatie van de stationshal. In de voorjaarsretraite 2025 komt een aanvraag voor het investeringskrediet voor de stationshal. Als deze aanvraag wordt toegekend, kan in de eerste helft van 2026 de uitvoering beginnen.

Door de sloop van woningen aan de Goereesestraat en de Van Swietenlaan is een rechtstreekse wandel- en fietsverbinding met de wijk Carnisse gerealiseerd. Verder loopt de voorbereiding van diverse woningbouwontwikkelingen, onder andere de ABN-Amro-locatie en Parnassia. De werkzaamheden voor de aanleg van de Urban Water Buffer worden eind 2024 afgerond.

Hart van Zuid valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage: Monitor Grote Projecten

 Hart van Zuid                                                                                                
  x € 1.000
Gevoteerd

Bijstelling

 krediet

Nieuw

gevoteerd

Realisatie

t/m 2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Raming

2028

159.800 1.270 161.070 143.715 4.448 2.318 125 0 0

 

Grote opgaven randvoorwaardelijk voor grote gebiedsontwikkelingen

Stadsbrug tussen Kralingen en Feijenoord/IJsselmonde

Eind 2023 stelde de gemeenteraad de herziening vast van de Omgevingsvisie Rotterdam. Hiermee is het afgesproken voorkeursalternatief formeel planologisch vastgelegd. Dit alternatief omvat een derde stadsbrug, station Stadionpark en een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding van Kralingse Zoom naar Zuidplein. 

De gemeenteraad heeft ook de financiële dekking vastgelegd voor de Rotterdamse bijdrage aan dit project. Daarna is op 18 januari 2024 de bestuursovereenkomst Stadsbrug, hoogwaardig openbaar vervoer (hov) en station Stadionpark ondertekend door de voormalige bewindslieden van de betrokken ministeries, en door de betrokken portefeuillehouder namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en wethouder Karremans namens de gemeente Rotterdam. Met deze ondertekening is de planning- en studiefase gestart. De eerste maanden is gewerkt aan de inrichting van de gezamenlijke projectorganisatie en de uitwerking van de eerste werkzaamheden, zoals voor Station Stadionpark, de verbinding van hoogwaardig openbaar vervoer en het omgevingsmanagement.

P+R Meijersplein en P+R Kralingse Zoom

Voor P+R Kralingse Zoom is de aanbesteding voor het ontwerpteam succesvol afgerond en er is inmiddels definitief gegund. De ontwerppartij is aan de slag met het ontwerp voor de 3-laagse optopping. Het voorbereidingskrediet is opgehoogd.

Voor P+R Meijersplein is de aanbesteding voor het ontwerpteam succesvol afgerond en er is inmiddels definitief gegund. De ontwerppartij gaat begin september aan de slag met het ontwerptraject. Het voorbereidingskrediet is opgehoogd.

Roseknoop

Op 12 juli 2024 is de Roseknoop opgeleverd en officieel geopend, na werkzaamheden die anderhalf jaar hebben geduurd. Volgens de oorspronkelijke planning zou het stadsplein pas eind september 2024 gereed zijn. Wegens goede samenwerking met de aannemer en de diverse stakeholders was het mogelijk om het stadsplein twee maanden eerder dan gepland op te leveren. Het gereedkomen is gevierd met een buurtfeest.

De Roseknoop valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage: Monitor Grote Projecten.

A16 Rotterdam

Met de aanleg van de A16 Rotterdam zorgt Rijkswaterstaat aan de noordrand van Rotterdam voor een nieuwe snelwegverbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij de Doenkade. Hierdoor is er vanaf eind 2025 een betere doorstroming van verkeer en een betere bereikbaarheid van stad en regio.
Langs het vliegveld is een deel van de nieuwe snelweg in gebruik genomen als vervanging van de Doenkade tot aan de aansluitingen bij de Ankie Verbeek-Ohrlaan. In het Lage Bergse Bos is de tunnel gereed. De tunnelinstallaties worden getest. Boven de tunnel zijn het herstel en de inrichting begonnen van het Lage Bergse Bos. Voor de vervanging van het bestaande viaduct in de A16 boven de Hoofdweg zijn tijdelijke viaducten geplaatst. Daarmee kon in de tussengelegen ruimte begonnen met de funderingen voor het nieuwe viaduct. Vanwege de afgesloten toerit naar het zuiden is er een omleiding naar de toerit bij de Jacques Dutilhweg. Betere verkeerslichten bevorderen daar de doorstroming.

Dit project valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage: Monitor Grote Projecten.

Stadsprojecten

De Stadsprojecten zijn investeringen in de buitenruimte met een veel breder effect dan alleen een aantrekkelijke buitenruimte. Ze dragen bij aan de mobiliteitstransitie en klimaatadaptatie, aan de economie van de stad en aan werkgelegenheid. Ze zorgen ook voor ruimte voor nieuwe woningen in de stad. Het Definitief Ontwerp (DO) voor de Stadsprojecten Hofplein, Hofbogenpark en Alexanderplein is vastgesteld. Ook van een aantal andere Stadsprojecten is het ontwerp ver gevorderd. Begin 2025 start de uitvoering van de eerste projecten. Er is geld aangevraagd voor de projecten waarvan de verwachting is het komende jaar een definitief ontwerp vast te stellen. De hoogte van het aangevraagde krediet is daarom elk jaar anders.

De projecten Hofbogenpark, Hofplein en Rijnhavenpark vallen onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage: Monitor Grote Projecten.

Zeven stadsprojecten
x € 1.000
Gevoteerd

Bijstelling

 krediet

Nieuw

gevoteerd

Realisatie

t/m 2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Raming

2028

250.296 3.178 253.474 26.221 14.245 71.613 80.329 47.278 12.780