Begroting 2025
Voortgang Tweede Herziening 2024
Paginanummer in website: 162Voortgang Tweede herziening 2024
Wijkveiligheid
Collegetarget Veilig
- De Veiligheidsindex (VI) binnen het Wijkprofiel heeft in 2026 een gemiddelde score die gelijk of hoger is dan de gemiddelde score op de VI in 2022 (110).
- De vijf laagst scorende wijken *) op de VI van 2022 (Carnisse, Hillesluis, Tussendijken, Tarwewijk, Lombardijen) laten in 2026 een stijging van tenminste 5 punten zien ten opzichte van 2022.
*) De atypische wijken Zuiderpark/Zuidrand, CS-kwartier, Cool, Zuidplein blijven buiten beschouwing.
Realisatie 2023: De laatste meting van de collegetarget was in 2023 en is gepubliceerd in de Veiligheidsindex 2024. De gemiddelde score van de Veiligheidsindex 2024 voor Rotterdam daalt van 110 naar 105. De streefwaarde voor 2024 is daarmee niet behaald. De streefwaarde voor 2024 is behaald in Carnisse, Hillesluis, Tussendijken en Lombardijen, maar niet in de Tarwewijk.
Mijlpaal 2024 en realisatie 2024: de volgende meting is in 2025.
In samenwerking met de wijkraad, bewoners en wijkprofessionals heeft de gemeente acties uitgevoerd die gericht zijn op het vergroten van de wijkveiligheid. Dit gebeurde door onder andere de inzet van verschillende projecten en programma’s. Bijvoorbeeld op veiligheidsbeleving en door het aanpakken van winkelstraten.
Toezicht en handhaving
Wijkhandhavers
In 2025 zet de ontwikkeling van de rol van wijkhandhaver verder door. Alle wijken zijn voorzien van wijkhandhavers. Handhavers zijn zo zichtbaar en benaderbaar mogelijk. Wijkhandhaver is een onderdeel van een functie. Daarom is er geen aparte werving voor wijkhandhaver, maar is deze rol deel van de werving en selectie van nieuwe handhavers. De ontwikkeling van de opleiding ‘wijkgericht werken’ is gestart. In 2024 moeten 39 wijkhandhavers zijn opgeleid om vervolgens in elke wijk als wijkhandhaver te starten. 33 Wijkhandhavers zijn al in de wijk actief. Het is de vraag welke inzet in de wijken het meest effectief is. Per wijk wordt getoetst wat het beste werkt. Inzet van handhaving op straat of in een wijkhub? In enkele wijken vinden in de wijkhub vanuit Toezicht en Handhaving maandelijks inloopspreekuren plaats. In 2024 wordt dit uitgebreid naar andere locaties en wordt onderzocht of de spreekuren anders moeten worden opgezet.
Rotterdamse verkeersaso-aanpak
Voor 2024 zijn 20 handhavingsacties gepland waarbij gehandhaafd wordt op onnodig geluid, overlast en hinder van verkeersasocialen. Tot op heden zijn in 2024 zijn 55 boetes opgelegd (peildatum 20 augustus 2024) en hebben zeven overtreders een last onder dwangsom gekregen voor asociaal rijgedrag. Dit betekent dat zij bij een volgende overtreding een dwangsom van € 500 moeten betalen. In 2025 wordt de handhaving op verkeersaso's vervolgd.
Taxihandhaving
Het team Bikers handhaaft 's nachts en in de weekenden op de naleving van taxiregelgeving. Werving van personeel voor het team Bikers is onderdeel van de werving van handhavers. Versterking van het team moet in 2024 een ruimere taxihandhaving mogelijk maken. Sinds februari zijn 2.979 taxichauffeurs gecontroleerd. Taxichauffeurs die niet voldeden aan naleving van de taxiregelgeving zijn hierop aangesproken met een waarschuwing.
Zelfstandig arrestantenvervoer
Na Amsterdam en Utrecht gaan Rotterdamse handhavers zelfstandig arrestanten naar het politiebureau vervoeren. Deze nieuwe taak is een onderdeel van de professionalisering van de handhaving. Efficiënt samenwerken met de politie bevordert de veiligheid in de stad. Rotterdam is in april 2024 gestart met een pilot in het Centrum en op Zuid die na een jaar wordt geëvalueerd.
Seksuele straatintimidatie
In 2023 zijn de handhavers getraind op bewustwording van seksuele straatintimidatie. Maandelijks voeren zij preventieve acties uit op hotspots. Op 19 maart 2023 nam de Tweede kamer het wetsartikel Seksuele Intimidatie aan. De voorbereiding op de handhaving van dit wetsartikel bereidt de gemeente voor met het Openbaar Ministerie, politie en het ministerie van Justitie & Veiligheid. Onderdeel van de voorbereiding is een pilot, die in juli 2024 is gestart en een jaar doorloopt. In augustus is de eerste seksuele straatintimidatie proces verbaal van de pilothandhaving seksuele intimidatie opgesteld.
Opruimen en verwerken lachgascylinders
Met het landelijk verbod op lachgas voor recreatief gebruik (1 januari 2023) is gelijktijdig het statiegeldsysteem van de lachgascilinders opgeheven. Negatief gevolg hiervan is de toename van lachgascilinders in de openbare ruimte. Het Milieuhandhavingsteam wordt ingezet voor het opruimen en laten verwerken van deze cilinders (€ 0,4 mln). Maandelijks worden 1000 lachgascilinders opgehaald en 300 lachgascilinders in de milieuparkeren ingenomen en uit het restafval 4.400 cilinders gesorteerd. De opschaling van het opruimen met inzet medewerkers Schone Stad is in 2024 opgeschaald en krijg in 2025 vervolg.
Totaal aantal handhavers
Bij de gemeente Rotterdam werken 449 fte handhavers. Dat zijn boa’s, wijkbeheerders of handhavers met taakonderdelen jeugd, wonen, drank en horeca, bike, motor, gevaarlijke en hinderlijke honden, markten, ondermijning, schoon en milieu. De 449 fte is inclusief ingehuurde medewerkers (peildatum 20 augustus 2024). In 2024 zijn 40 medewerkers ingestroomd en 22 medewerkers uitgestroomd. De redenen van de uitstroom van medewerkers zijn onder andere verhuizingen, pensioen, op eigen verzoek van werknemer en/of anderszins.
Naar aanleiding van het coalitieakkoord om 80 tot 100 extra handhavers te werven, zijn in totaal 89 extra handhavers in dienst getreden bij de gemeente Rotterdam. Sinds 2023 zijn 171 handhavers ingestroomd en 82 handhavers uitgestroomd (peildatum 20 augustus 2024). De ontwikkelde en ingezette werving en selectie van handhavers blijft gecontinueerd. Er wordt geworven op ervaren handhavers en trainee handhavers worden opgeleid.
Excessief geweld: zware schietincidenten / explosies
Tot en met 15 juni 2024 hebben zich binnen het geografisch gebied van de gemeente Rotterdam 94 incidenten van excessief geweld voorgedaan, waarvan 57 explosies en 37 schietincidenten. In heel 2023 vonden er in de gemeente Rotterdam in totaal 221 incidenten van excessief geweld plaats, waarvan 147 explosies en 74 schietincidenten.
Na de impactvolle incidenten zijn in de omgeving informatiebrieven verspreid waarbij verwezen wordt naar Slachtofferhulp Nederland en manieren waarop informatie rondom geweld gemeld kan worden bij de overheid. De burgemeester heeft in het kader van het herstel van de openbare orde 22 panden (17 woningen) voor een periode van tussen de 2 weken en 3 maanden met spoed gesloten. Van de 22 spoed-sluitingen zijn 10 panden (7 woningen) verlengd gesloten.
Ondermijning in haven en stad
Om de samenwerking met Latijns-Amerika te verstevigen en daarmee de aanvoer van drugs dicht bij de bron aan te pakken, bracht burgemeester Aboutaleb samen met de burgemeesters van Antwerpen en Hamburg begin 2024 een bezoek aan Colombia, Ecuador, Peru en Costa Rica. Daarbij was er veel aandacht voor de intensivering van de operationele samenwerking tussen de Duitse, Belgische en Nederlandse douane-, veiligheids- en havenautoriteiten en is de samenwerking met Antwerpen en Hamburg op bestuurlijk niveau verder versterkt. Het werkbezoek is de aanzet geweest voor een gezamenlijke lobby bij de nationale regeringen en de Europese Commissie voor meer steun aan de landen in Latijns-Amerika die te maken hebben met georganiseerde drugscriminaliteit.
Demonstraties en manifestaties
Er wordt in Rotterdam regelmatig gedemonstreerd/gemanifesteerd. Veel demonstraties/manifestaties gaan over actuele thema’s in de wereld zoals het conflict in het Midden-Oosten of klimaat gerelateerde onderwerpen. Het aantal dynamische demonstraties/manifestaties blijft stijgen waardoor de gemeente vaker verkeersmaatregelen moet nemen om alles veilig te kunnen laten verlopen. Ook vragen de demonstraties/manifestaties veel inzet van politie. Over het algemeen is er goed overleg met alle kennisgevers. Het merendeel van de demonstraties/manifestaties wordt tijdig aangemeld bij de gemeente. Ook bij niet officieel aangemelde demonstraties weet de politie vaak goed contact te maken met een kennisgever waardoor een demonstratie zo goed mogelijk gefaciliteerd kan worden.
Radicalisering, Extremisme en Polarisatie
In 2024 is in Rotterdam onverminderd gewerkt aan het tegengaan van radicalisering en extremisme en omgaan met polarisatie. In de eerste helft van 2024 zijn trainingen en voorlichting verzorgd voor ongeveer 110 ouders en 700 jongeren om de weerbaarheid te vergroten tegen radicalisering en extremisme. Met deze trainingen en voorlichtingen worden ouders en jongeren getraind op onder andere de thema’s weerbaarheid, democratische rechtsorde, radicalisering, polarisatie, mediawijsheid en rechts- extremisme. Ook zijn twaalf groepen wijkagenten getraind om het kennisniveau over radicalisering te vergroten. De deskundigheid over polarisatie is met acht adviezen en tien bijeenkomsten vergroot bij maatschappelijke partners en medewerkers van de gemeente. Daardoor zijn zij beter in staat om te gaan met gepolariseerde situaties. Daarnaast wordt ‘omgaan met polarisatie’ opgenomen als onderdeel van diverse interne leertrajecten binnen de gemeentelijke organisatie.
Levendige stad
In november 2023 heeft het college het B/C-evenementenoverzicht 2024 vastgesteld met alle grootschalige evenementen die mogen plaatsvinden. Dit zijn er 54 voor in 2024. In de afgelopen maanden heeft een aantal B/C evenementen zich alsnog teruggetrokken van het B/C evenementenoverzicht. Er is ook een aantal evenementen toegevoegd, alleen voetbalgerelateerd (Bekerfinale, bekerhuldiging en EK Voetbal).
Tweede fase campagne drugsgebruik
De tweede fase van de campagne is in augustus 2024 van start gegaan. De campagne bestaat uit twee delen: een brede publiekscampagne en een op doelgroepen gericht deel, waarbij bezoekers van festivals, horeca en studenten centraal staan. Dit zal met billboards gebeuren en via video's op social media. Juist bij deze fase van de campagne investeert de gemeente in het tot stand brengen van stadsgesprekken. De gemeente plant debat/gespreksavonden waarbij de deelnemers vanuit verschillende perspectieven spreken over hun perspectief op drugsgebruik en de impact ervan op Rotterdam.
Financiële bijstellingen
Financiële bijstellingen Veilig | € 346 |
Technische wijzigingen, reserves, taakmutaties, kasschuiven en kleine bijstellingen | € 346 |