Begroting 2025

Doel: GGD voert haar wettelijke taken gedegen uit

Paginanummer in website: 175

Doel: GGD voert haar taken gedegen uit

 

Wat willen we bereiken?

De GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert, beschermt en bewaakt de gezondheid van alle mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond, met speciale aandacht voor mensen in kwetsbare situaties. We blijven alert op wat de samenleving van ons vraagt en bieden betrouwbare dienstverlening. In normale tijden en in tijden van crisis.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat voor een regio waarin iedereen zich gezond voelt. De GGD geeft speciale aandacht aan mensen in kwetsbare situaties, om hen dezelfde kans te geven de gezondheidsdoelen te behalen. De GGD is een toegankelijke organisatie met laagdrempelige dienstverlening. Daarbij blijft de dienst de expertise en vaardigheden aanscherpen, mede door data- en kennisgedreven te werken. Samen met inwoners en partners zet de GGD zich in voor het makkelijker maken van gezonde keuzes, het verkleinen van de gezondheidskloof en het realiseren van een gezonde leefomgeving. Zo kan de GGD goede preventieve en medische zorg, gezondheidsadvies en toezicht voor de inwoners leveren.

Bevorderen, beschermen en bewaken gezondheid

De wettelijke taken die de GGD uitvoert binnen de gemeenschappelijke regeling zijn vastgelegd in een meerjarenbegroting. Dit zijn de basistaken van de GGD. Daarnaast voert de GGD enkele aanvullende taken uit voor regiogemeenten: de plustaken. Met een tussentijdse rapportage en een jaarrapportage vindt er twee keer per jaar een verantwoording plaats aan het algemeen bestuur van de GGD.

Hieronder wordt een aantal taken toegelicht die voor de gemeente Rotterdam dringend zijn of worden uitgevoerd buiten de regiobegroting op basis van aanvullende financiering vanuit de gemeente of het Rijk.

Toezicht kinderopvang

Ook voor 2025 krijgt de GGD van de gemeente Rotterdam de opdracht om alle kinderdagverblijven, peuteropvang, BSO’s en gastouderbureaus en de helft van de gastouders in Rotterdam te inspecteren. Door middel van een inspectierapport brengt de GGD aan de gemeente verslag uit van deze jaarlijkse onderzoeken en adviseert de gemeente om al dan niet te handhaven.

Als de gemeente vervolgens een handhavingstraject start, gaat de GGD via een nader onderzoek na of de geconstateerde overtredingen zijn opgelost. Daarnaast doet de GGD onderzoek voordat de gemeente een nieuwe voorziening in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) opneemt en binnen drie maanden nadat de voorziening in het LRK is geregistreerd. Verder koopt de gemeente ook in 2025 bij de GGD capaciteit in om incidenteel onderzoek te doen wanneer er meldingen of signalen binnenkomen over incidenten bij een kinderopvang of bij gastouders.

De GGD houdt toezicht op de kinderopvang volgens een inspectiekader dat de gemeente ruimte biedt om aan bepaalde onderdelen of risico’s extra aandacht te geven. In 2025 gaat het om de mogelijke aanwezigheid van loden leidingen bij gastouders.

Gemeentelijke advisering gezonde leefomgeving

Met de invoering van de basis- en plustaak ‘advisering gezonde leefomgeving’ per 1 januari 2023 heeft de GGD voorgesorteerd op de invoering van de omgevingswet per 1 januari 2024. Met de uitvoering van deze taken realiseert de gemeente Rotterdam via de GGD dat gezondheid in een zo vroeg mogelijk stadium van de stedelijke planvorming wordt ingebracht in de ruimtelijke opgaven en het ruimtelijk beleid van de gemeente. Enkele voorbeelden waar deze advisering heeft plaatsgevonden zijn Merwe-Vierhavens, Oostflank en Park Rijnhaven.

De evaluatie van ‘advisering gezonde leefomgeving’ is in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd aan het algemeen bestuur van de GGD RR. Op grond daarvan is besloten de basisadvisering en advies op maat over de gezonde leefomgeving voor Rotterdam vanuit de GGD voort te zetten binnen de basis- en plustaken van de gemeenschappelijke regeling GGD RR.

Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt professionele hulp aan iedereen die seksueel geweld heeft meegemaakt. Het centrum biedt medische en psychologische zorg en forensisch onderzoek. Het CSG is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en Slachtofferhulp Nederland. Rotterdam is centrumgemeente en ontvangt hiervoor onder andere geld vanuit Decentralisatie-uitkering Vrouwenopvang (DU VO). In de zomer van 2024 is het CSG naar een nieuwe gezamenlijke locatie in de stad verhuisd: Via225, in Little C. Hiermee voert de GGD een collegebesluit uit 2021 uit: het Akkoord huisvesting Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (CHGK).

Nu Niet Zwanger (NNZ)

Deze bewezen effectieve methodiek is onderdeel van het programma Stevige Start in Rotterdam. Diverse hulpverleners helpen ouders of potentiële ouders in kwetsbare omstandigheden een geïnformeerde keuze te maken over hun kinderwens en het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen.

Publieke Gezondheid Asielzoekers en Vluchtelingen (PGA)

De GGD heeft een rol in de publieke gezondheid bij de opvang van vluchtelingen. Met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en Geneeskundige Hulpverlening in de regio (GHOR) borgt de GGD de coördinatie van zorg voor asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen.

Toezicht Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Gemeenten hebben de taak toezicht te houden op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo. Gemeente Rotterdam laat dit toezicht uitvoeren door de GGD Rotterdam-Rijnmond (Toezicht Wmo).

 

Hoe meten we dat?

Eens in de vier jaar verschijnt de GGD-gezondheidsmonitor die inzicht geeft in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de inwoners van Rotterdam-Rijnmond. Met extra middelen vanuit het ministerie van VWS voor gezondheidsonderzoek na rampen, zoals de coronapandemie, vinden bij verschillende leeftijdsgroepen extra metingen van de gezondheid plaats.

Via surveillance monitort de GGD verder continu de ontwikkeling van infectieziekten, inclusief tuberculose en seksueel overdraagbare aandoeningen.