Begroting 2025

Voortgang Tweede Herziening 2024

Paginanummer in website: 172

Voortgang Tweede herziening 2024

 

Preventieve gezondheidsaanpak

Gezonder010

Op 30 mei 2024 heeft de gemeenteraad de Gezondheidsaanpak ‘Gezonder 010’ voor de komende jaren vastgesteld. Het doel is het verkleinen van gezondheidsverschillen in de stad en het verbeteren van de ervaren gezondheid door inwoners.

In 2024 zijn de eerste pilotwijken Gezonde buurtaanpak uitgevoerd met als doel het vergroten van gezondheidsvaardigheden. Met alle activiteiten zoals voorlichting, buurtgesprekken, spreekuren zijn er circa 3.000 mensen bereikt.

In 2024 is gestart met de intensivering van de ‘Val niet’ trainingen in de stad om valincidenten te voorkomen. 

Goed voor elkaar met minder zorgen

De preventieve activiteiten uit het subsidiekader ’Goed voor elkaar met minder zorgen’ zijn in uitvoering. Het doel van deze projecten is bij te dragen aan gezondere Rotterdammers en het dempen van zorgvragen van ouderen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Deze projecten worden in 2024 afgerond. Het subsidiekader wordt per 2025 beëindigd. Effectieve interventies worden zoveel mogelijk voortgezet.

Waarborgen van de kwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen

De uitvoering van het toezicht op de kinderopvang door de GGD door jaarlijkse onderzoeken ligt op schema. De GGD besteedt op verzoek van de gemeente dit jaar bij onderzoeken extra aandacht aan bekendheid met de meld-, overleg- en aangifteplicht kindermishandeling (moa).

De GGD signaleert net als eerdere jaren dat veel inspecties, vooral incidentele onderzoeken, gemiddeld meer tijd kosten dan de standaardtijd die hiervoor staat. Dit punt is door de GGD ook landelijk aangekaart bij de GGD GHOR. De GGD gaat ervan uit dat alle door de gemeente Rotterdam ingekochte onderzoeken uitgevoerd worden. 

Verhogen vaccinatiegraad

Steeds minder kinderen worden ingeënt met vaccinaties die het rijksvaccinatieprogramma (RVP) aanbiedt. Deze dalende trend is in Rotterdam nog sterker dan in veel omliggende gemeenten. Ook tussen de wijken in Rotterdam zijn grote verschillen in de vaccinatiegraad. Door deze dalende vaccinatiegraad krijgt Rotterdam te maken met uitbraken van besmettelijke en potentieel dodelijke infectieziektes zoals mazelen en kinkhoest. Samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin zet de GGD zich in voor het verhogen van de vaccinatiegraad. De gemeente Rotterdam is betrokken bij de lobby richting het Rijk om meer geld vrij te krijgen voor het verhogen van de vaccinatiegraad. Samen met de andere G4 steden is een voorstel uitgewerkt voor extra Rijksmiddelen om extra in te kunnen zetten voor een wijk- en doelgroepgerichte aanpak om zo meer ouders en kinderen te bereiken. De komende periode wordt duidelijk of het voorstel gehonoreerd wordt. Het verhogen van de vaccinatiegraad vraagt een lange adem. Het gaat enkele jaren duren voordat dat resultaat is te zien in de cijfers.

Corona-vaccinatiecampagne

Op advies van de Gezondheidsraad heeft de vorige minister van VWS besloten om in het najaar van 2024 een vaccinatiecampagne corona te houden. De doelgroep van de najaarscampagne 2024 bestaat uit mensen vanaf 60 jaar, medische (hoog)risicogroepen en zorgmedewerkers met direct patiënt-/cliëntcontact. Vanaf 16 september tot en met 6 december vaccineert de GGD op vijf locaties in de gemeente Rotterdam. Op verzoek van de minister spant de GGD zich ook weer extra in om alle groepen die voor vaccinatie in aanmerking komen, te bereiken. De GGD doet dit door te vaccineren in laagdrempelige wijk- en ziekenhuislocaties. Daarnaast worden in bepaalde wijken voorlichtingsbijeenkomsten gehouden, of geeft het team voorlichting op lokale markten over het belang van coronavaccinaties.

Prep-zorg

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe, een medicijn ter voorkoming van hiv. PrEP-zorg levert een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van hiv en de ambitie om Nederland naar 0 nieuwe hiv-besmettingen te brengen. De GGD ontvangt hiervoor een specifieke uitkering (SPUK) van het Rijk. Per 1 augustus 2024 maakt de financiering van PrEP deel uit van de structurele financiering uit het ministerie van VWS. Tot die tijd heeft de gemeente Rotterdam extra geld ingezet om de wachtlijsten voor PrEP bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSGez) aan te pakken. Door deze extra bijdrage van de gemeente Rotterdam heeft het CSGez 201 personen extra in PrEP-zorg kunnen opnemen. Dat gebeurde in de periode oktober 2023 – juni 2024 en dit is een extra impuls geweest om de wachtlijst te verkorten. Momenteel is er geen sprake meer van een wachtlijst. Mensen die in aanmerking komen voor PrEP-zorg bij de GGD kunnen binnen twee weken terecht voor een intake.

 

Financiële bijstellingen

Financiële bijstellingen Volksgezondheid - € 473
Technische wijzigingen, reserves, taakmutaties, kasschuiven en kleine bijstellingen - € 473