Begroting 2025

Doel: Kwetsbaren doen mee

Paginanummer in website: 195

Doel: Kwetsbaren doen mee

 

Wat willen we bereiken?

Kwetsbare Rotterdammers wonen zoveel mogelijk zelfstandig met ondersteuning in de wijk of thuis

Directe en duurzame veiligheid slachtoffers van huiselijk geweld (bij geweld eerst werken aan directe veiligheid van het slachtoffer en daarna aan onderliggende risicofactoren zodat het geweld niet terugkeert)

Verminderen van het aantal daklozen

 

Wat gaan we daarvoor doen?

Kwetsbare Rotterdammers wonen zoveel mogelijk zelfstandig met ondersteuning in de wijk of thuis  

Dakloosheid

In 2024 is er in vergelijking met 2023 een stijging van 3% van het aantal nieuw afgegeven toelatingspassen voor de opvang: de ‘CO-pas’. Naast de toevoeging van ruim 100 extra, vaak tijdelijke, plekken in het woonzorglandschap is er structurele inzet op een passend woonzorglandschap met voldoende woonzorgplekken verspreid over Rotterdam en de regio. Dit aanbod past bij de diversiteit van kwetsbare Rotterdammers.  Er is onderzoek naar de mogelijkheid voor een tweede plek voor Skaeve Huse. In samenwerking met de woningcorporaties en zorgaanbieders is zorgvuldig gewerkt om per 1 juli 2024 geheel via directe bemiddeling de uitstroom mogelijk te maken van opvang en woonzorgvoorzieningen naar een zelfstandige woning . Via directe bemiddeling krijgen cliënten een woning aangeboden en hoeven ze niet meer met een urgentie zelf te zoeken. Zo kunnen de woningcorporaties beter sturen op waar de cliënt komt te wonen. Cliënten krijgen tenminste een jaar nazorg, zo licht of intensief als nodig, en een huurzorgcontract. Dit borgt nog beter dat cliënten duurzaam uitstromen met de juiste begeleiding. Verder zijn werkafspraken tussen de corporaties, zorgaanbieders, Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR) en gemeente op punten herzien. 

Huiselijk geweld 

Vanuit het in januari 2024 vastgestelde nieuwe beleidskader Samen naar een toekomst zonder geweld (2024-2027) werkt de gemeente aan het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld. Speerpunt is inzet op preventie. Om beter te sturen op kwaliteit van interventies en op inzet van budget is in juli het nieuwe subsidiekader preventie Huiselijke Geweldig en Kindermishandeling (HGKM) vastgesteld. Om knelpunten in de crisisopvang op te lossen werkt de gemeente met de opvangorganisaties aan een ontwikkelagenda. Ook is gestart met het aan deze agenda gekoppelde tarievenonderzoek crisisopvang. Samen met veiligheids- en zorgpartners werken we aan het vergroten van de aangiftebereidheid door onder andere betere ondersteuning van slachtoffers. In juni is Via225 geopend. Dat is de nieuwe locatie waar het centrum seksueel geweld Filomena en het Erasmus MC werken aan de aanpak van ernstig huiselijk geweld en seksueel geweld.

Samenvattend ondernemen we de volgende stappen: 

Kwetsbare Rotterdammers wonen zoveel mogelijk zelfstandig met ondersteuning in de wijk of thuis   

  • We bieden samenhangende professionele ondersteuning door verlenen basishulp en casusregie 
  • We werken samen met de regio ten aanzien van aanbod beschermd wonen inclusief spreiding 
  • We gaan differentiëren in woonzorgaanbod, onder andere door het inkopen van semimurale arrangementen. 
  • We creëren goede randvoorwaarden voor zelfstandig wonen mét ondersteuning.

Directe en duurzame veiligheid slachtoffers van huiselijk geweld 

  • We zorgen voor meer kennis over alle vormen van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld in de stad.  
  • We organiseren passende hulp voor slachtoffers en plegers van huiselijk geweld door sterke wijkteams, de mogelijkheid van een huiselijk geweld arrangement, een vorm van directe toegang tot de crisisopvang en inzet van ambulante hulpverlening.  
  • We werken aan het oplossen van knelpunten in de crisisopvang vanuit een ontwikkelagenda. Knelpunten zijn er vooral in de doorstroom en uitstroom vanuit de crisisopvang.   
  • We zorgen voor het meer effectief inzetten van het tijdelijk huisverbod door het vergroten van kennis en verkennen van een ruimere toepassing.  
  • We dragen zorg voor een sterk centrum huiselijk geweld en kindermishandeling (Filomena). De nieuwe locatie Via 225 zorgt voor betere verbinding met het centrum seksueel geweld en het ErasmusMC. 

 Verminderen van het aantal daklozen 

  • Verminderen van instroom in opvang en beschermd wonen o.a. via preventieve inzet 
  • Maximale benutting voorraad sociale huurwoningen voor uitstroom uit opvang en woonzorgvoorzieningen en uitrol Wonen Eerst  
  • Verblijfsduur in de opvang verkorten 
  • Het doel is dat per 2026 de maximale verblijfsduur voor volwassenen 3 maanden is 
  • Werktrajecten als IPS (Individuele Plaatsing en Steun) verhogen. Het streven was om in de periode tot 2026 minimaal 50 mensen aan betaald werk te helpen geholpen via IPS of een soortgelijk traject. Tot en met 2023 zijn al 59 mensen geholpen via IPS. 

 

Hoe meten we dat?

Indicatoren Realisatie 2022 Realisatie 2023 Begroting 2024 Realisatie 2024 Raming 2025 Raming 2026 Raming 2027 Raming 2028
Toename van aantal meldingen waarbij duur van huiselijk geweld bij melding korter is dan 1 jaar

86%

87%

88%

 

89%

81%

   

Nieuw: Daling van het aantal hermeldingen bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond

 

40,4%

40%

 

39,5%

39,5%

   

Voorkomen instroom opvang en BW 

1.031 (toelatingen opvang)

 

402  

1.149 (toelatingen opvang)

 

398

 

593 
(toelating opvang eerste half jaar)

138 (instroom BW eerste tertaal)

       
Benutting sociale huurwoningen  21% 22% 25% 21% (eerste half jaar) 25%      
Verkorten verblijfsduur in de opvang  50% van de slapers verbleef langer dan 90 dagen  47,25% van de slapers verbleef langer dan 90 dagen in de opvang     < 3 maanden    
Werktrajecten IPS   tot en met 2023 59 IPS trajecten     totaal 50 IPS trajecten      

Toelichting indicatoren

Toename van aantal meldingen waarbij duur van huiselijk geweld bij melding korter is dan 1 jaar 

De cijfers worden sinds 2017 geregistreerd in het systeem van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR). De registratie wordt steeds nauwkeuriger en vollediger. Voor de indicator ‘duur geweld’ registreert VTRR de duur van het geweld vóór de eerste melding. Cliënten kunnen dit echter niet altijd aangeven. Het percentage is berekend over het aantal casussen waarvan de duur wél bekend is. De cijfers zijn één keer per jaar beschikbaar, na afloop van het jaar en worden daarom niet opgenomen in dit overzicht.  

Daling van het aantal hermeldingen bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond 

Het CBS verzamelt sinds 2023 cijfers over het aantal hermeldingen bij Veilig Thuis. Dit cijfer is een indicatie voor het bereiken van duurzame veiligheid. Bij duurzame veiligheid keert het geweld niet terug.  

De indicator komt in de plaats van de toename van het aantal gezinnen dat na 1 jaar passende zorg stabiel en veilig is. Cijfers over het aantal hermeldingen zijn objectief en betrouwbaarder dan de subjectieve uitvraag naar de veiligheid in het gezin in alleen de casussen waarbij Veilig Thuis zelf actief betrokken was. 

Voorkomen instroom en BW 

We willen voorkomen dat mensen instromen in opvang en beschermd wonen. Dit willen we bereiken door meer in te zetten op preventie, bijvoorbeeld als het gaat om het verbeteren van de ondersteuning van de bankslapers en de groep nazorg ex-gedetineerden, en door het voorkomen van huisuitzettingen. Ook de inzet van ambulante ondersteuning draagt hieraan bij. Op basis van deze indicatoren wordt het aantal toelatingen voor de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen gekwantificeerd.  

Benutting sociale huurwoningen 

We willen bereiken dat de doelgroep zo passend en zelfstandig mogelijk gaat wonen. Dit willen we realiseren door de sociale huurvoorraad maximaal te benutten voor uitstroom uit voorzieningen en dor initiatieven als Wonen Eerst. Het gaat jaarlijks om maximaal 25% van het totaalaantal vrijkomende sociale huurwoningen die voor deze doelgroep ingezet kunnen worden, via urgenties.  

Verkorten verblijfduur in de opvang  

Aansluitend bij de ambitie om de doelgroep sneller passend te laten wonen, verkorten we de verblijfsduur in de opvang. Dit wordt gemeten aan de hand van de verblijfsduur in de opvang.  

Werktrajecten IPS 

De opgave is om de betrokkenheid van inwoners te bevorderen. Focus voor de komende tijd ligt op activering naar betaald werk. Er zijn verschillende instrumenten om dit uit te voeren. De inzet van deze instrumenten willen we beter benutten. We willen bereiken dat tussen nu en 2026 in totaal tenminste 50 personen aan betaald werk geholpen zijn met de methode Individuele Plaatsing en Steun\(IPS), of een soortgelijk werkinstrument.