Begroting 2025

Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025-2028

Paginanummer in website: 4

Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025

Na de vaststelling van de Voorjaarsnota 2024 op 11 juli 2024, zijn de plannen voor het komende jaar verder uitgewerkt in de Begroting 2025. Deze begroting richt zich op de uitvoering van eerdere plannen en het maken van duidelijke keuzes.

Grote uitdagingen

Rotterdam staat voor grote uitdagingen. De gemeente heeft te maken met minder geld van het Rijk voor bijstand en zorg, stijgende zorgkosten en een grotere zorgvraag. Hierdoor komt de begroting voor 2024 en 2025 onder druk te staan. Toch blijven de belangrijkste plannen bestaan. Er wordt niet bezuinigd op belangrijke investeringen in de stad. De focus ligt op het uitvoeren van het coalitieakkoord 'Eén Stad' en de wijkakkoorden om Rotterdam leefbaar, groen en veilig te houden, vooral voor de meest kwetsbare inwoners.

Financiële ontwikkelingen en bijstellingen

Voor 2024 is er een kleine financiële meevaller ten opzichte van de Voorjaarsnota 2024, maar voor de jaren daarna worden tegenvallers verwacht. Dit leidt tot een totaal van - € 16,5 miljoen aan bijstellingen tot en met 2028. Meer uitleg hierover is verder uitgewerkt op de pagina ‘Financieel Beeld 2024-2028’ van de begroting.

Investeren in de Stad

Ondanks de financiële tegenvallers gaan belangrijke projecten door. Zo wordt er geïnvesteerd in de aanleg van het Nelson Mandelapark.

Met het Plan van Aanpak Duurzaam Doorbouwen wordt, samen met woningcorporaties en marktpartijen, de CO2-uitstoot in de bouw verlaagd om duurzaam en betaalbaar te bouwen. Ook investeert de gemeente in bedrijfsruimte via het Actieplan Bedrijfsruimte om de maakindustrie te ondersteunen en werkgelegenheid te stimuleren. De ontwikkeling van de nieuwe stadsbrug gaat door, net als investeringen in mobiliteit en leefbaarheid.

Sociale Voorzieningen en Armoedebestrijding

De gemeente blijft ook investeren in de bestaanszekerheid van Rotterdammers. Zo ondersteunen we inwoners door essentiële diensten toegankelijk en betaalbaar te houden. Rotterdammers die vanuit de uitkering aan het werk willen en kunnen, bieden we intensiever hulp bij het vinden van een baan. We gaan door met Grip op Geldzaken. We verbeteren de financiële redzaamheid en verminderen armoede en schuldenstress door preventieve aanpak en samenwerking met lokale partners.

Met het actieplan buitenslapers verminderen we de overlast voor Rotterdammers. Daarnaast komen er meer plekken voor bankslapers. We blijven ons inzetten om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, met kritische evaluaties om de toegenomen zorgvraag te beheersen. Ook gaan we door met initiatieven zoals zorgrestaurants.

Sportvoorzieningen, Groen en Klimaat

Ook zet Rotterdam sterk in op sportvoorzieningen. De gemeente investeert in moderne en duurzame sportaccommodaties die toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Op een aantal veldsportcomplexen worden clubgebouwen vervangen of gerenoveerd.

Daarnaast werkt de stad aan een groen en klimaatbestendig Rotterdam via het programma Rotterdams Weerwoord. Dit programma richt zich op klimaatadaptatie, meer groen, biodiversiteit en groenblauwe verbindingen zoals langs de rivieroevers.

Infographic Begroting 2025

Ook dit jaar is er een infographic beschikbaar die de verwachte baten en lasten voor 2025 toont. Hierin wordt per programma de lasten en voorbeelden weergegeven, zoals duurzame bouwprojecten en maatregelen om de stad leefbaar en veilig te houden.