Begroting 2025

Opbouw website

Paginanummer in website: 12

Opbouw website

De begroting is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Leeswijzer

Naast de menu-knop staat een leeswijzer hierin staat aangegeven hoe gepresenteerde bedragen zijn bedoeld.

Totaalbeeld

Onder Totaalbeeld staat de Voorjaarsnota en Eerste herziening op hoofdlijnen toegelicht. Het Totaalbeeld is onderverdeeld in:

  • Voortgang Tweede herziening 2024 gaat in op de ontwikkelingen in het lopende jaar 2024
  • Bestuurlijke hoofdlijnen Begroting 2025 geeft de grote lijnen aan voor de toekomstige jaren
  • Collegetargets geeft een totaaloverzicht van alle collegetargets én de huidige stand van zaken
  • Financiëel beeld 2024-2028 geeft inzicht in de belangrijkste financiële bijstellingen, ontwikkelingen en kengetallen
  • Coalitieakkoord bevat een korte samenvatting en een link naar het Coalitieakkoord: Eén stad dat een nadere uitwerking is voor de uitgewerkte begroting
  • Commissie- en Raadsbehandeling geeft aan wanneer de behandeling plaats vindt en een link naar de raadsbesluiten
  • Commissies geeft inzicht in welke commissies welke programma's en paragrafen aan de orde kunnen komen
  • Opbouw website geeft een uitleg van de opbouw van de begroting en een toelichting op de overgang naar de nieuwe programma-indeling

Programma's

De programma's geven een totaalbeeld van een beleidsmatig onderwerp. Per programma wordt een toelichting gegeven op de voortgang, de bestuurlijke hoofdlijnen, de doelen, projecten, financiën, kaders en verbonden partijen. Dit wordt hieronder verder toegelicht.

Paragrafen

De paragrafen geven een overkoepelend beeld over de programma's. Er zijn paragrafen die vanuit het Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV) zijn voorgeschreven en paragrafen die zijn toegevoegd om een totaal beeld te geven. 

Verplichte paragrafen: Lokale heffingen, Weerstandsvermogen en risicobeheersing, Onderhoud kapitaalgoederen, Financiering, Bedrijfsvoering, Verbonden partijen en Grondbeleid.

Niet verplichte paragrafen: BBV Indicatoren, Financiële kengetallen, Investeringen, Klimaat, Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Subsidies en Sustainable development goals.

Financiën 

Het onderdeel Financiën bestaat uit de:

  • Balans waaronder de geprognotiseerde balans, het kasstroomoverzicht, de reserves en voorzieningen zijn opgenomen.
  • Grondslagen en regelgeving waaraan de begroting, herzieningen en jaarstukken moeten voldoen.
  • Overzicht van baten en lasten met een totaal overzicht van de baten en lasten van de hele gemeente, het overzicht van incidentele baten en lasten en een overzicht van de baten en lasten per programma.

Wijken

Hier staan de wijkplannen opgenomen. 

 

Opbouw programma's

De programma's zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Voortgang 2024: aansluitend op de Voortgang 2023 onder de Hoofdlijnen maar specifiek voor het programma.
  • Bestuurlijke hoofdlijnen 2025-2028: aansluitend op Bestuurlijke hoofdlijnen onder de Hoofdlijnen maar specifiek voor het programma.
  • Doelen van het programma: hier zijn meerdere doelen per programma mogelijk, voor ieder doel worden de vragen beantwoord: "Wat willen we bereiken?" en "Wat gaan we daarvoor doen?". Hierbij hoort ook steeds een set van indicatoren: de collegetargets, effectindicatoren die aansluiten op "Wat willen we bereiken?" en prestatieindicatoren die aansluiten op "Wat gaan we daarvoor doen?".
  • Projecten: de belangrijkste projecten die (gaan) bijdragen aan het realiseren van de doelen van het programma worden hier kort toegelicht.
  • Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: tot nu toe werd hiervoor de engelse term Sustainable development goals gebruikt, maar we willen nu overstappen op de nederlandse naam Voor ieder programma wordt aangegeven aan welke SDG's het programma bijdraagt, van daaruit wordt verwezen naar de paragraaf Sustainable Development Goals waar een totaalbeeld wordt geschetst.
  • Verantwoordelijke collegeleden: hier is opgenomen welke collegeleden verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste delen van het programma.
  • Omschrijving, kaders en verbonden partijen: hier is ruimte voor een eventueel uitgebreidere omschrijving, een opsomming van de belangrijkste kaders met een link en wordt aangegeven welke verbonden partijen bijdragen aan het bereiken van de doelen van dit programma. Een uitgebreide toelichting op de Verbonden partijen is te vinden in de paragraaf met hetzelfde onderwerp.

 

Nieuw in de Begroting 2025

Een nieuwe website watdoetdegemeente.rotterdam.nl

De indeling van de begroting is vertrouwd, maar de presentatie is vernieuwd: de website is toegankelijker en werkt nu als een boek, zodat u eenvoudig door de inhoud kunt bladeren zonder al te veel te hoeven klikken.

Leeswijzer

Boven aan het scherm staat een Leeswijzer.  In de Leeswijzer staan de bedragen toegelicht: wat betekent een negatief bedrag?, waarom staan er nullen in de tabel?, etc.  De Leeswijzer is op iedere pagina open te klikken en is daardoor steeds makkelijk vindbaar is.

Reserves

De raad heeft verschillende keren aangegeven meer inzicht te willen hebben in de reserves. De website is daarvoor aangepast:

  • Per programma is een overzicht reserves toegevoegd en een toelichting als het doel van de reserve veranderd of de einddatum is aangepast.
  • In de tabel van baten en lasten per programma zijn de onttrekkingen, toevoegingen en vrijval uitklikbaar geworden zodat je kunt zien aan welke reserve(s) de onttrekkingen, toevoegingen en vrijval zijn begroot.
  • In het raadsbesluit zijn de gevormde nieuwe reserves opgenomen met het doel en de einddatum van de nieuwe reserve.